1. yle.fi
  2. Uutiset

Maan liepeiltä suhahtaa suurin asteroidi yli kymmeneen vuoteen

Asteroidin kanssa samaan aikaan yötaivaalle ilmestyy komeetta.

astronomia
Tietokonegrafiikka asteroidin lentosadasta suhteessa maapalloon ja Kuuhun.
Asteroidi 2014-JO25 ohittaa Maan 1,8 miljoonan kilometrin päästä. Kalifornian tekninen instituutti / Nasa

Keskiviikkona Maan ohitse lentää suurin asteroidi 13 vuoteen. Törmäysvaaraa ei ole, sillä välimatka on vähimmilläänkin 1,8 miljoonaa kilometriä. Etäisyys on kuitenkin riittävän lyhyt, jotta kiikari tai pieni kaukoputki riittää asteroidin näkemiseen, sanoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa (siirryt toiseen palveluun).

Löytövuotensa mukaan 2014-JO25-nimen saanut, noin 650 metrin mittainen asteroidi kiepsahtaa Auringon ympäri ja jatkaa sitten matkaa kohti Jupiteria.

2014-JO25:n edellisestä vierailusta on vähintään 400 vuotta, eikä Gibraltarin rantakallion kokoiseksi kuvailtu murikka ole odotettavissa takaisin ainakaan 500 vuoteen.

Lähiohitus vuonna 2027

Maan ohi kiitää useita pieniä asteroideja joka viikko. Edellinen suuri asteroidi, peräti viiden kilometrin pituinen Toutatis, poikkesi näillä main vuonna 2004.

Nasan laskelmien mukaan seuraava iso vieras nähdään kymmenen vuoden päästä. Silloin 800-metrinen 199-AN10 tulee yhtä lähelle kuin Kuu eli vain 380 000 kilometrin päähän maapallosta.

2014-JO25:n välimatka Maahan on lyhimmilläänkin yli nelinkertainen, mutta asteroidin pinta on kaksi kertaa niin heijastava kuin Kuulla.

Maahan asteroidi näkyy yön tai parin ajan, Nasasta arvioidaan.Sen voimakkaat teleskoopit Kaliforniassa ja Puerto Ricossa valmistautuvat paljastamaan vieraan salaisuudet muutamien metrien tarkkuudella. Suomesta asteroidia on valitettavasti turha tiirailla, sillä täällä on päiväsaika.

Komeetta kaupan päälle

Kiikarin tai teleskoopin omistavan pohjoisamerikkalaisen kannattaa katsella yötaivaalle ensi keskiviikkona myös komeetan vuoksi. Viime aikoina kirkastunut C/2015-ER61-komeetta tulee silloin näköetäisyydelle.

Hyvällä onnella komeetan voi saada kiikareihinsa viikkojen ajan, sillä se kiertää Auringon vasta toukokuun kymmenentenä päivänä.

Asteroidit ovat kiveä ja metalleja, komeetat puolestaan pääosin jäätä, jonka perässä on kaasu- ja pölypyrstö.

_Täsmennetty 19.4. klo 10.35: Asteroidi ja komeetta eivät näy Suomen taivaalla. _

Lue seuraavaksi