Hyppää sisältöön

Turkin presidentti: EU on uusi 'Euroopan sairas mies'

Recep Tayyip Erdoğan otti EU:n hampaisiinsa kampanjoidessaan presidentin valtaoikeuksien kasvattamiseksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui joukkokokouksessa Istanbulissa ennen sunnuntain kansanäänestystä perustuslakiuudistuksesta, joka laajentaisi presidentin valtaoikeuksia. Kuva: Turkin presidentin lehdistötoimisto / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on arvostellut jyrkin sanoin Euroopan unionia.  Erdoğan puhui Istanbulissa kampanjansa loppumetreillä ennen sunnuntain kansanäänestystä presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta.

Erdoğan sanoi ottavansa maansa EU-suhteen uuteen tarkasteluun.

Erdoğan: Ankaran kriteerit Kööpenhaminan ehtojen tilalle

Erdoğan sanoi joidenkin EU-maiden kampanjoineen julkeasti hänen ajamaansa presidentin aseman vahvistamista vastaan.

– He ovat huolissaan, koska Turkki on entistäkin vahvempi uuden järjestelmän ansiosta. He pitivät meidät odottamassa ovellaan 54 vuotta. Nyt he viivyttelevät. Me tiedämme, miksi he viivyttelevät Turkin kanssa samaan aikaan kun he ottavat sisään maita, joita ei voi edes verrata Turkkiin demokraattisilla ja taloudellisilla kriteereillä, Erdoğan sanoi.

– Olen aina sanonut: Jos Kööpenhaminen kriteerit eivät toimi, me jatkamme omaan suuntaamme Ankaran kriteereillä, Turkin presidentti sanoi.

EU-jäsenyysehdoista käytetään nimitystä Kööpenhaminan kriteerit.

Niiden mukaan EU:n jäseneksi hyväksyttävällä valtiolla pitää olla demokraattista hallintotapaa ja ihmisoikeuksia suojaavat instituutiot, maassa pitää olla toimiva markkinatalous ja sen pitää hyväksyä EU:n velvoitteet ja tavoitteet.

Erdoğan vertasi EU:n tilaa osmanien rappioon

Erdoğan sanoi EU:n olevan tämän päivän maailmassa "sairas mies". 1800-luvun lopulla rappioitumisen tilaan joutunutta Osmanien valtakuntaa, Nyky-Turkin edeltäjää, kutsuttiin "Euroopan sairaaksi mieheksi".

– Mikä pahinta he hyökkäävät Turkkia vastaan käyttäen kaikenlaisia menetelmiä ja välineitä. Mutta samalla kun me pidämme pintamme huolimatta kaikista näistä hyökkäyksistä, heidän voimansa ja henkensä heikkenee, Erdoğan sanoi joukkokokouksessa Istanbulissa.

– Mitä he sanoivatkaan Osmanien valtakunnasta sata vuotta sitten? 'Sairas mies'. Tiedättekö kuka tämän päivän sairas mies on? Euroopan unioni. Sen talous kutistuu.

Kansanäänestysvoitto lujittaisia Erdoğanin asemaa

Viime kuussa Erdoğan sanoi, että hän voisi päättää pitää kansanäänestyksen siitä, vieläkö Turkki jatkaa jäsenyysneuvotteluja EU:n kanssa.

Voitto sunnuntain kansanäänestyksessä vahvistaisi Erdoğanin asemaa myös suhteessa EU:hun.

EU antoi Erdoğanille poliittista vipuvoimaa, kun unioni solmi maaliskuussa 2016 Turkin kanssa sopimuksen, jonka nojalla on estetty turvapaikanhakijoiden saapumista Turkista EU:n alueelle.

Lähde: Reuters

.
.