Tuomarien määräykset voivat estää Arkansas'n teloitussarjan

Osavaltiossa oli aiottu teloittaa 8 kuolemaantuomittua 11 päivässä. Perusteena on ollut teloituksissa käytettävän myrkyn vanheneminen osavaltion varastoissa.

Ulkomaat
Asa Hutchinson puhuu mikrofoniin Havannassa, takana Kuuban ja Yhdysvaltain liput.
Arkansas'n kuvernööri Asa Hutchinson haluaisi teloituttaa 8 kuolemaantuomittua 11 päivässä, mutta hanke on kaatumassa oikeusjuttuihin.Alejandro Ernesto / EPA

Yhdysvalloissa tuomioistuimet saattavat kaataa Arkansas'n osavaltion suunnitelmat teloittaa 8 kuolemaantuomittua 11 päivässä.

Tuomarit ovat asettaneet jo kahden tuomitun teloitukset väliaikaiseen täytäntöönpanokieltoon, ja nyt liittovaltion tuomari on antanut kieltomääräyksen lopuillekin teloituksille.

Arkansas yrittää saada liittovaltion tuomarin määräyksen kumottua vetoamalla vetoomustuomioistuimeen ja Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

Osavaltion kuvernööri Asa Hutchinson oli alun perin määrännyt teloitussarjan alkamaan maanantaina.

Kuvernööri Hutchinson on perustellut teloitusten kiirehtimistä sillä, että yksi teloituksissa käytetty aine, midatsolaami, on vanhenemassa osavaltion varastoissa.

Teloituksissa käytetään kolmen aineen yhdistelmää, eräänlaista tappavaa lääkesekoitusta – yksi tainnuttaa teloitettavan, toinen pysäyttää tämän hengityksen ja kolmas pysäyttää sydämen.

Arkansas'ssa ei ole toteutettu kuolemantuomioita sitten vuoden 2005.

Myrkyt kiven takana

Kuolemantuomiota käyttävillä osavaltioilla on ollut kasvavia vaikeuksia hankkia teloituksissa käytettäviä kemikaaleja.

Lääkeyhtiöt ovat olleet haluttomia myymään teloituksiin käytettäviä myrkkyjä, ja EU on estänyt useiden teloituksissa käytettävien aineiden viennin Yhdysvaltoihin.

Liittovaltion tuomari asetti lauantaina Arkansas'lle väliaikaisen kiellon toteuttaa teloituksia, koska myrkkyruiskeella tehtävissä teloituksissa käytettävä aineyhdistelmä saattaa aiheuttaa teloitettaville vakavaa kipua.

Tuomarin mukaan vangeilla on oikeus riitauttaa teloitusmenetelmä oikeudessa.

Osavaltion oikeusministeri aikoo hakea korkeimmalta oikeudelta kiellon kumoamista, jotta teloitukset voitaisiin aloittaa suunnitellusti maanantaina.

Lääkeyhtiö nosti kanteen

Toisaalta Arkansas'ssa osavaltion oikeuden tuomari on kieltänyt yhden teloituksissa käytettävän ainesosan, vekuroniumbromidin, käytön.

Kiellon taustalla on se, että lääkealan yhtiö McKesson on nostanut kanteen Arkansas'ta vastaan tuotteensa käyttämisestä teloituksissa.

Yhtiön mukaan Arkansas'n rangaistuslaitos oli johtanut yhtiötä harhaan ostaessaan lääkeainetta.

Vekuroniumbromidia käytetään yleisesti leikkauksissa potilaiden lihasten rentouttamiseen, mutta sitä on käytetty myös yhtenä ainesosana teloituksissa.

Yhtiön mukaan Arkansas'n vankeinhoitolaitos oli antanut ymmärtää, että kyseessä oli rutiininomainen lääkevaraston täydennys.

Osavaltio on valittanut tuomarin päätöksestä Arkansas'n ylimpään oikeusistuimeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters