1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääsiäinen

Suuri osa suomalaisista syö pääsiäisenä ihan kuin tavallisena viikonloppuna – "Vähän kauniimpi kattaus riittäisi"

Vain neljännes kutsuu pääsiäissunnuntaina ruokavieraita.

pääsiäinen
Helsinkiläisessä ravintolassa mämmikattaus näyttää arjen luksukselta.
Yle

Monen perheen pääsiäisateria ei poikkea millään lailla tavallisen viikonlopun ruokailusta. Ruokatieto Yhdistyksen kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisista ei syö pääsiäisen aikana yhtäkään tavallista juhlavampaa ateriaa. 59 prosenttia puolestaan kertoo syövänsä pääsiäisenä vähintään kerran tavallista viikonloppua paremmin.

– Mielestäni on yllättävän suuri määrä niitä, jotka eivät juhlista pääsiäisen pyhiä aterioilla yhtään, markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Asunmaa Ruokatieto Yhdistyksestä sanoo.

On kuitenkin niitäkin, jotka ottavat pääsiäisruuista kaiken irti. Pieni osa suomalaisista kertoo nimittäin nautiskelevansa tavallista paremmasta ateriasta jopa neljänä päivänä pääsiäisen aikana.

Jos juhla-ateria syödään, tavallisin päivä on tänään, pääsiäissunnuntaina. Ruokatiedon kysely koski varsinaisia aterioita. Suklaamunia tai muita herkkuja saatetaan popsia, vaikka pääsiäisruokaa ei muuten tarjottaisi.

Pääsiäisenä syödään oman perheen kanssa

Pääsiäisateria syödään tavallisimmin oman ydinperheen kesken tai yksin. Pääsiäissunnuntaina noin neljännes kutsuu ruokavieraita. Pääsiäisen muina päivinä vieraita pyydetään syömään vielä vähemmän.

Minna Asunmaa toivoo, että Suomi 100 -juhlavuosi innostaisi suomalaisia yhteisille aterioille aina, kun on vähänkin syytä juhlaan. Pääsiäisenä se on helppoa, sillä siihen kuuluu selkeitä ruokaperinteitä.

– Se ei tarkoita, että pitäisi ostaa kalliita raaka-aineita. Yhdessä syöminen ja vähän kauniimpi kattaus riittäisivät. Syödään jälkiruokaa ja otetaan vaikka alkujuoma. Juhla tulee aika pienillä jutuilla, Asunmaa toteaa.

Lammasta, mämmiä ja punaviiniä

Pääsiäispöytään kuuluu perinteisesti lammas. Sitä suomalaiset söivät toissavuonna keskimäärin 700 grammaa vuodessa henkeä kohden. Karitsanlihasta noin puolet on kotimaista, muusta lampaanlihasta runsas kymmenesosa.

– Ehdottomasti pääsiäiseen kuuluu myös mämmi, vaikka sitä ei välttämättä syödä juuri pääsiäisaterialla. Lisäksi tietysti pasha, Asunmaa luettelee.

Mämmiä suomalaiset syövät Keskon mukaan yhteensä lähes kaksi miljoonaa kiloa vuodessa, enimmäkseen pääsiäisen tienoilla.

Myös punaviiniä juodaan nyt selvästi tavallista enemmän. Pääsiäisviikolla sitä myydään Alkoista 789 000 litraa. Pääsiäiseksi hankitaan tavallista enemmän myös muita viinejä, kuten madeiraa ja portviiniä.

Ruokatieto Yhdistyksen teettämään kyselyyn vastasi huhtikuun alussa runsaat tuhat suomalaista. Pääsiäisruokien ja viinin kulutusta koskevia tietoja on koonnut Tilastokeskus.

Lue seuraavaksi