Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija: Pohjois-Korean ohjuskoe oli poliittinen viesti

Sunnuntaina tehdyn ohjuskokeen kerrotaan epäonnistuneen. Kapteeni Juha Kukkola arvioi, että koe pyritään näyttämään niin, että ohjuksen laukaisu on onnistuminen itsessään.

ohjuskokeet
Paraati Pjongjangissa.
Pohjois-Korean armeija esitteli aseistustaan lauantaina juhlaparaatissaan.How Hwee Young / EPA

Pohjois-Korea yritti laukaista ohjuksen sunnuntaina maan itärannikolla, mutta koe näyttää epäonnistuneen. Ohjus ilmeisesti räjähti heti laukaisun jälkeen.

Maanpuolustuskorkeakoulun opettajan, kapteeni Juha Kukkolan mukaan kokeen tarkoitus oli selkeästi poliittinen viestintä.

– Se liittyy varmastikin Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen tulevaan vierailuun Etelä-Koreassa. Pohjois-Korea pyrkii tällä viestittämään omia intressejään ja sitä, että se otettaisiin huomioon alueella tehtävissä neuvotteluissa ja politiikassa yleensä.

Vielä ei tiedetä, minkä tyyppisestä ohjuksesta kokeessa oli kyse.

– Yhdysvaltalaiset asiantuntijat ovat tähän mennessä kommentoineet, että kyseessä ei olisi mannertenvälinen ohjus ja todennäköisesti ohjus on tarkoitettu maalta laukaistavasti, mutta mitään muuta siitä ei tiedetä.

Kukkola muistuttaa, että epäonnistuneistakin ohjuskokeista opitaan jotain.

Juha Kukkola
Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta.Yle

– Tokihan siinä määrätty negatiivinen sävy on, jos koe epäonnistuu. Pohjois-Korea varmasti pyrkii näyttämän asian sillä tavalla, että pelkästään ohjuksen laukaisu on onnistuminen itsessään, ja että he pystyvät käyttämään näitä järjestelmiä.

Uudet kokeet mahdollisia

Kukkolan mukaan on vaikeaa arvioida, onko lähiaikoina nähtävissä uusia ohjuskokeita.

– Sen lisäksi, että ohjuskokeet ovat poliittista viestintää, ne myös noudattavat jonkinlaista koeohjelmaa. Toki niitä voidaan tehdä lennostakin, mutta tällaiset testit on yleensä suunniteltu etukäteen ja niiden pitäisi koeohjelman näkökulmasta palvella jotain tarkoitusta. Joten on melko vaikea sanoa tässä vaiheessa, tuleeko uutta koetta vai ei.

Ulkovallat ovat pitäneet myös ydinkoetta mahdollisena. Ydinkokeen mahdollisuudesta ilmoitettiin tällä viikolla.

– On toki mahdollista, että Pohjois-Korea tekee ydinkokeen osana ydinohjelmaa, mutta sekin varmasti noudattaa omaa koeohjelmaa, koeaikataulua ja vaikea tietää, missä vaiheessa tämä koe suoritettaisiin.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole toistaiseksi kommentoinut ohjuskoetta.