Epätavallisen kylmä kevätsää jatkuu – vapuksikin luvassa yöpakkasia

Yhtä kylmää on kerran kymmenessä vuodessa – kolea kevät näkyy lintujen muutossa ja peltojen kevättöissä.

Kuva: Matti Myller / Yle

Kolea sää jatkuu pääsiäisen jälkeenkin ja yöpakkaset jatkunevat koko maassa vapun tienoille. Eteläisessä Suomessa on Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan huhtikuun puolessa välissä keskimäärin 8–9 astetta lämmintä.

– Tänään päästiin etelässä juuri ja juuri plussan puolella ja kautta maan on 6–7 astetta kylmempää. Tilastollisesti yhtä kylmää on kerran kymmenessä vuodessa, Huutonen sanoo.

Kaikista kylmin ilmamassa on kuitenkin väistymässä Venäjän puolella.

– Pohjois-Euroopan yllä vallitsevasta laajan matalapaineen alueesta leviää silti samalla kylmää ilmaa Euroopan ylle Balkanille ja Kreikkaan asti, Huutonen kertoo.

Tulvapelloilla ja matalilla lintujärvillä ruuhkaa

Muuttolintujen kevätmuutto Pohjolaan alkoi leudon talven päätteeksi viime vuosien kaltaisena eli varhain, kerrotaan Birdlife Suomesta.

– Keväät ovat koko 2000-luvun olleet hyvin aikaisia ja näin on tänäkin vuonna, kertoo järjestön tiedottaja Jan Södersved.

Trendi on Södersvedin mukaan näkynyt erityisesti vesilintujen tilanteessa, kun jäät ovat heikompia ja talvet leudompia vuosi toisensa perään.

– Vesilintujen lisäksi muutkin alkukevään muuttajat saapuvat paljon aikaisemmin kuin 80–90-luvulla.

Parhaillaan käsillä olevan kylmän jakson vuoksi muutto etenee juuri nyt hyvin vähän, eikä meille juurikaan saavu uusia muuttolintuja.

–  Esimerkiksi etelän tulvapelloilla ja matalilla lintujärvillä voi nyt olla tavallista runsaammin sorsia, kun isot parvet odottavat säiden lämpenemistä jatkaakseen matkaansa pohjoisemmaksi, Södesved sanoo.

Koska maa on Etelä-Suomessa lumeton, ravintoa alkukevään lintumuuttajille löytyy. Södersved huomauttaa kuitenkin, että pakkasella linnut tarvitsevat hiukan enemmän energiaa.

– Jos lunta tulisi yhtäkkiä paljon ja ruokapaikat peittyisivät, niin silloin esiintyisi paluumuuttoa laajemmassa mitassa ainakin joillakin lajeilla. Toistaiseksi on kirjattu jonkin verran pohjoisemmasta etelään ja lounaaseen muuttavia lintuja, enimmäkseen linnut kuitenkin pysyvät visusti aloillaan, Södersved sanoo.

Kun sää muuttuu suotuisaan suuntaan eli tulee sopivia lämpimiä eteläisiä ja lounaisia tuulia, niin silloin voidaan odottaa pientä ryntäystä Pohjolaan vielä matkalla olevien muuttolintujen osalta.

Taimettuneet kasvit suojattava hyvin

Kevät on ollut pysähdyksissä, mutta mitään mainittavaa haittaa siitä ei toistaiseksi ole koitunut maatilojen kevättöille esimerkiksi Varsinais-Suomessa, kertoo ProAgrian kasvintuotannon asiantuntija Jarmo Pirhonen Salosta.

Kuva: Ritva Karhula / Yle

– Tässä ollaan vähän odottavalla kannalla. Hernettä ja perunaa on istutettukin ja niistä tarhaherne alkaa olla taimettunutta, ja se pitää näin kylmällä suojata hyvin, Pirhonen sanoo.

Lannanlevitys voidaan aloittaa pelloilla Pirhosen mukaan kun routa on sulanut ja maa on riittävän kuivaa, kylmyys saattaa siirtää levitysten ajankohtaa, koska maa on voitava muokata noin vuorokauden kuluessa.

– Joskus Varsinais-Suomessa on päästy kylvötöihin jo huhtikuun puolella. Tänä vuonna se tapahtuu aikaisintaan vapun tienoilla, mutta lämpöä odotetaan ja tarvitaan, Pirhonen sanoo.