1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Recep Tayyip Erdogan

Valtion uutistoimisto: 51,3 prosenttia turkkilaisista antamassa Erdoğanille suuremmat valtaoikeudet

Turkissa vaalihuoneistot sulkeutuivat kello viideltä Suomen aikaa, ja ääntenlasku on käynnissä.

Recep Tayyip Erdogan
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhuu kannattajilleen Istanbulissa 15.4.2017.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhuu kannattajilleen Istanbulissa 15.4.2017.EPA

Turkkilaisten enemmistö kannattaa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtaa lisääviä perustuslain muutoksia, kertoo valtiollinen uutistoimisto Anadolu. 51,3 prosenttia kannattaa perustuslain muuttamista, kun äänistä on laskettu 99 prosenttia.

Kyllä-äänten etumatka on kaventunut sitä mukaa, kun äänten laskenta on edennyt. Ensitiedot kertoivat, että 63 prosenttia olisi kannattanut presidentin valtaoikeuksien lisäämistä. Äänistä oli tuolloin laskettu 25 prosenttia.

Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa, ei-puoli johtaa niukasti äänestystä. Istanbulin äänistä on laskettu 88 prosenttia.

Ei-puoli on niukassa johdossa myös pääkaupungissa Ankarassa, kertoo CNN Türk -uutiskanava. Ankaran äänistä on laskettu 93 prosenttia.

"Äänestyksessä sallittiin vilppi"

Presidentin vastustajien mielestä lakimuutos tekisi Turkista itsevaltaisen maan. Oppositiopuolue Kansan demokraattinen puolue on jo kyseenalaistanut vaalituloksen.

– Vaalilautakunta on epäonnistunut, koska se on sallinut vilpin kansanäänestyksessä, sanoo Kansan demokraattisen puolueen varapuheenjohtaja Bülent Tezcan.

Turkin vaalilautakunta ilmoitti vain tunteja ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista, että myös leimaamattomat äänestysliput lasketaan. Se perusteli päätöstä useilla valituksilla, joiden mukaan vaalivirkailijat eivät olleet leimanneet äänestyslippuja. Aänestysliput, joita vaalivirkailijat eivät ole leimanneet, lasketaan tulokseen, ellei niitä osoiteta vilpillisiksi.

Turkin vaalihuoneistot sulkeutuivat kello viideltä Suomen aikaa. Äänioikeutettuja oli yli 55 miljoonaa. Habertürk-televisioyhtiön mukaan äänestysprosentti olisi noin 86.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi