Hyppää sisältöön

Turkkilaiset oppositiopuolueet vaativat äänten osittaista uudelleenlaskentaa – "Kansanäänestyksessä sallittiin vilppi"

Turkin vaalilautakunta ilmoitti vain tunteja ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista, että myös leimaamattomat äänestysliput lasketaan.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajia Istanbulissa. Kuva: Sedat Suna / EPA

Kaksi Turkin oppositioon kuuluvaa puoluetta aikoo vaatia kansanäänestyksen tuloksen uudelleenlaskentaa.

Turkkilaisten enemmistö näyttää äänestäneen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtaa lisäävien perustuslakimuutosten puolesta. Presidentin valtaoikeuksien lisäämistä kannattaa valtion uutistoimisto Anadolun mukaan 51,4 prosenttia äänestäjistä. Vaalilautakunta on vahvistanut tuloksen.

Tasavaltalaisen kansanpuolueen (CHP) varapuheenjohtaja Erdal Aksünger vaatii, että ainakin 37 prosenttia annetuista äänistä lasketaan uudelleen. Määrä saattaa kuitenkin nousta 60 prosenttiin.

– Olemme arvioineet noin 2,5 miljoonaa annettua ääntä ongelmallisiksi, Aksünger sanoo.

"Kansanäänestyksessä sallittiin vilppi"

Toinen oppositiopuolue, kurdimielinen Kansan demokraattinen puolue (HDP) kyseenalaisti vaalituloksen pian vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

–  Vaalilautakunta on epäonnistunut, koska se on sallinut vilpin kansanäänestyksessä, puolueen varapuheenjohtaja Bülent Tezcan sanoi.

Turkin vaalilautakunta ilmoitti vain tunteja ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista, että myös leimaamattomat äänestysliput lasketaan. Aänestysliput, joita vaalivirkailijat eivät ole leimanneet, lasketaan tulokseen, ellei niitä osoiteta vilpillisiksi.

Myös kurdimielinen HDP aikoo vaatia, että kaksi kolmasosaa äänistä lasketaan uudelleen. Puolue arvioi Twitterissä, että annetuista äänistä 3–4 prosenttia on manipuloituja.

Kansallismielinen toimintapuolue (MHP) puolestaan vaatii kansanäänestyksen tuloksen kunnioittamista. Puolueen puheenjohtaja Devlet Bahçeli sanoo, että äänestyksen tulos on kiistatta onnistunut saavutus.

Hän on kampanjoinut Erdoğanin valtaoikeuksien kasvattamiseksi.

Erdoğan kiitollinen kansalle

Erdoğan itse pitää voittoa selvänä. Hän sanoo olevansa kiitollinen kansalle.

Hän on myös soittanut pääministeri Binali Yıldırımille sekä kansallismielisen MHP-puolueen Devlet Bahçelille ja onnitellut molempia kansanäänestyksen voitosta.

Äänioikeutettuja oli yli 55 miljoonaa. Habertürk-televisioyhtiön mukaan äänestysprosentti olisi noin 86.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Muokattu kello 02:34: lopullinen vaalitulos

.
.