Viron tasavalta aloitti itsenäistymisensä satavuotisjuhlat

Viro itsenäistyi helmikuussa 1918, mutta jo nyt on aihetta muistaa, miten Viron jakanut raja jäi historiaan.

Viro
Kartta, jossa näkyy kuvernementtien rajaviiva
Sunnuntaina juhlittiin Viron autonomisen kuvernementin muodostamista huhtikuussa 1917. Päätös poisti rajan Viron- tai Eestinmaan kuvernementin ja Liivinmaan kuvernementin pohjoispuolikkaan väliltä. Yle Uutisgrafiikka

Viron valtion itsenäistymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta vajaat kolme kuukautta Suomen jälkeen. Itsenäisyyttä juhlitaan tästä viikosta aina vuoteen 2020, jolloin on kulunut sata vuotta Viron vapaussodan päättymisestä voittoon.

Viralliset avajaiset järjestettiin sunnuntaina rajalla, joka ennen huhtikuun 12. päivää 1917 jakoi nykyisen Viron alueen kahtia, Vironmaahan ja Liivinmaan pohjoisosaan. Virolaisten suurmielenosoitus Pietarissa taivutti Venäjän väliaikaishallituksen liittämään kuvernementit yhteen ja antamaan Virolle tilapäisen autonomian.

Juhlan kunniaksi virolaiset kävelivät 400 kilometrin mittaisen rajan sunnuntaina päästä päähän, Itämereltä Peipsijärvelle. Oman osuutensa rajasta taittoi kolmisen tuhatta ihmistä, joukossa myös presidentti Kersti Kaljulaid.

"Sata vuotta on pienelle kansalle iso luku"

Kaljulaid sanoi juhlapuheessaan Kurgjan kylässä Pärnun maakunnassa, että Viro on kehittynyt huomattavasti 25 vuodessa. Samalla hän kuitenkin painotti, että itsenäisyyttä ja vapautta on varjeltava joka päivä.

– Pienelle kansalle, joka elää geopoliittisesti järistysherkässä kohdassa, sata vuotta on iso luku. Moni pieni kansa on kadonnut, mutta virolaiset ovat kestäneet raskaimmatkin ajat, Kaljulaid sanoi.

Virolaisuus rakentuu hänen mukaansa kansan halulle olla isäntä omassa kodissa omassa maassa, laulaa viron kielellä ja hankkia lapsilleen hyvä koulutus. Niistä on muodostunut Viron henkinen perustuslaki, Kaljulaid sanoi.

Nuorten laulujuhlilla korostetaan juuria

Päivää vietettiin pitkin Viroa monilla tavoin, niin jumalanpalveluksilla kuin maalamalla graffiteja ja tietenkin laulamalla ja tanssimalla. Pääjuhlissa Kurgjassa sytyttiin ensi kesän nuorten laulu- ja tanssijuhlien juhlatuli.

Tallinnassa kesällä järjestettävän laulu- ja tanssijuhlan "Mina jään"-teemalla korostetaan sidettä omaan maahan ja sen kulttuuriin ja menneisyyteen. Aihe on Virolle kipeä suuren maastamuuton vuoksi, vaikka väestökato onkin viime vuosina tasaantunut huomattavasti.

Itsenäisyyden juhlinnan virallinen verkkosivu löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun). Suomessa Viron itsenäisyyttä juhlistetaan muun muassa konserttisarjalla Helsingin Musiikkitalossa.