Prinssi Harry avautuu äitinsä kuolemasta: Suljin pois kaikki tunteeni 20 viime vuoden ajan

Prinssi Harry haluaa rohkaista ihmisiä murtamaan mielenterveysongelmiin liittyvää häpeää.

Britannian kuninkaallinen perhe
Harry kävelee miesten keskellä. Kaikki ovat pukeutuneet mustiin.
Walesin prinsessa Dianan hautajaiset Lontoossa syyskuussa 1997. Dianan veli jaarli Charles Spencer (vas.), prinssi Harry ja Walesin prinssi Charles.Gerry Penny / EPA

Englannin prinssi Harry on avautunut The Telegraph -lehdelle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) äitinsä, Walesin prinsessa Dianan kuolemasta.

Harry oli 12-vuotias Dianan kuollessa. Hän päätti tuolloin, ettei ajattelisi enää äitiään.

– Työnsin pääni hiekkaan ja kieltäydyin ajattelemasta äitiäni, koska mitä se auttaisi? Ajattelin, että se tekisi minut vain surulliseksi, eikä se toisi häntä takaisin, prinssi Harry sanoo The Telegraphissa.

William ja Harry mikrofonien edessä, taustalla katsomon punaisia tuoleja.
William ja Harry prinsessa Dianan kuoleman 10-vuotispäivän muistoksi järjestetyssä konsertissa Wembleyn stadionilla.Ian Jones / EPA

Hän arvioi olleensa lähellä henkistä romahduspistettä useita kertoja teini- ja aikuisiässä. Hän ei ollut kosketuksissa omiin tunteisiinsa ja halusi vain ajatella, että elämä on mahtavaa.

Käännekohta tuli 28-vuotiaana.

"Kaikki tuntui kaoottiselta"

Prinssi Harry kertoo, että hänellä oli ajoittain aggressioita, ja hän saattoi kuninkaallisissa tilaisuuksissani tuntea halua tapella – tai paeta paikalta. Elämä tuntui kaoottiselta.

– Aloin käydä joitakin keskusteluja ja yhtäkkiä kaikki suru, jota en ollut koskaan käsitellyt, alkoi puskea läpi ja totesin, että tässä onkin aika paljon asioita, jotka minun täytyy käsitellä.

Prinssi Harry
Prinssi HarryYui Mok Pa / EPA

Prinssi Harry kertoo oppineensa käsittelemään tunteitaan hakeuduttuaan psykologin puheille. 32-vuotias prinssi haluaa kertoa kokemuksistaan rohkaistakseen ihmisiä murtamaan mielenterveysongelmiin liittyvää häpeää.

– Voin sanoa varmuudella, että äitini menettäminen 12 vuoden iässä ja se, että sen jälkeen suljin pois kaikki tunteeni 20 viime vuoden ajan, ovat vaikuttanut vakavasti paitsi henkilökohtaiseen elämääni, myös työhöni.

Mukana Heads Together -kampanjassa

Prinssit ja herttuatar hymyilevät ja katsovat vasemmalle
Prinssi Harry (vas.), prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine helmikuussa Lontoossa.Will Oliver / EPA

Prinssi Harry haluaa myös auttaa muita. Hän on yhdessä Cambridgen herttuaparin kanssa mukana _Heads Together _-kampanjassa, jonka tarkoituksena on edistää henkistä hyvinvointia.

– Kokemukseni on, että kun tunteista alkaa puhua, huomaa, että kuuluukin melko isoon kerhoon.

Prinsessa Dianan kuolemasta tulee myöhemmin tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Hän kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa 31. elokuuta 1997.