Turkin presidentti ei välitä Euroopan arvostelusta: Tietäkää paikkanne!

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on esiintynyt kannattajilleen presidentinlinnan edustalla Ankarassa sunnuntai-iltana.

Recep Tayyip Erdogan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tervehti kannattajiaan kansanäänestyksen ratkettua sunnuntaina 16. huhtikuuta. EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on torjunut Euroopan arvostelun sunnuntaina kansanäänestyksen epäkohdista. Vaalitarkkailijoiden mielestä kansanänestys ei täyttänyt kansainvälisiä vaatimuksia.

Erdoğanin mielestä vaalitarkkailijoiden pitäisi tietää oma paikkansa. Hän väittää, että osa Euroopan maista on vastustanut hänen valtaoikeuksiensa lisäämistä enemmän kuin Turkin oppositio.

Erdoğanin mukaan Turkki ei näe, kuule eikä tunnusta eurooppalaisten vaalitarkkailijoiden raportteja. Hän on esiintynyt kannattajilleen presidentinlinnan edustalla Ankarassa sunnuntai-iltana.

Erdoğan sanoo nyt käynnistävänsä laillisen prosessin perustuslain muuttamiseksi. Hänen mielestään kansaäänestys merkitsee pistettä keskustelulle perustuslain uudistamisesta.

Erdoğan toivoo, että uusi perustuslaki astuu voimaan marraskuussa 2019. Lakimuutokset lisäävät presidentin valtaoikeuksia merkittävästi.

Eurooppalaiset vaalitarkkailijat moittivat Turkin vaalilautakunnan päätöstä hyväksyä leimaamattomat äänestyslipukkeet vaalituloksiin.

He totesivat lisäksi, että perustuslakiuudistuksen kannattajien ja vastustajien mahdollisuudet kampanjoida olivat epätasaiset. Kampanjoiden saama julkisuus ei myöskään ollut yhteismitallista.

Lähteet: Reuters, AP