Pohjois-Korea syyttää Yhdysvaltoja sodan lietsomisesta – Trump: Käyttäytykää

Pohjois-Korean YK-suurlähettilään mielestä Yhdysvaltojen toiminta on muuttamassa Korean niemimaan maailman suurimmaksi levottomuuspesäkkeeksi.

Korean niemimaa
Etelä-Korean televisiosta näytetään Pohjois-Korean ohjuskoetta lokakuussa 2016.
Jeon Heon-Kyun / EPA

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välinen sanasota jatkuu kovana. Se on seurausta Pohjois-Korean lauantaisesta ohjuskokeesta, joka tosin epäonnistui. Pohjois-Korea uhkaa jatkaa kokeita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on maanantaina kehottanut Pohjois-Koreaa käyttäytymään. Hän lähetti viestin uutiskanava CNN:n kautta Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong-unille maanantaina.

Viestiä oli jo aiemmin pohjustanut varapresidentti Mike Pence vieraillessaan Koreoiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Hän sanoi, että Yhdysvallat ei enää aio katsoa Pohjois-Korean ydin- ja ohjuskokeita läpi sormien.

"USA:n luo tilannetta, joka voi johtaa ydinsotaan"

Pohjois-Korean YK-suurlähettiläs on maanantai-iltana syyttänyt Yhdysvaltoja siitä, että se on tekemässä Korean niemimaasta maailman suurinta levottomuuspesäkettä.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittivat maanantaina yhteiset ilmasotaharjoitukset Korean niemimaalla. Suurlähettiläs Kim In-ryongin mielestä kyseessä on kaikkien aikojen aggressiivisin sotaharjoitus.

Hän sanoo, että Yhdysvaltojen toiminta luo niin vaarallisen tilanteen, että se voi johtaa ydinsotaan. Hän vakuuttaa Pohjois-Korean valmiutta vastata minkälaiseen sotaan tahansa, jota Yhdysvallat halajaa.

"Pohjois-Korea aikoo jatkaa ohjuskokeita"

Lisäksi yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) Pjongjangissa haastattelema vanhempi pohjoiskorealainen virkamies kertoo, että Pohjois-Korea aikoo jatkaa ohjuskokeita.

– Teemme enemmän ohjuskokeita viikoittain, kuukausittain ja vuosittain, nimettömänä pysyttelevä virkamies sanoo BBC:lle.

Myös virkamies uhkaa, että Yhdysvaltojen mahdolliset sotatoimet johtaisivat täysimittaiseen sotaan.

Lavrov varoittaa Yhdysvaltoja yksipuolisesta iskusta

Venäjä on varoittanut maanantaina Yhdysvaltoja tekemästä yksipuolista iskua Pohjois-Koreaa vastaan. Lausunto annettiin Pencen lausuntojen jälkeen.

– Tämä on hyvin vaarallinen tie. Emme hyväksy Pohjois-Korean ydinasekokeita, jotka rikkovat YK:n päätöslauselmia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kansainvälistä oikeutta voisi loukata, sanoi ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset, STT

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus