WWF: Edes arvokkaimmat suojelualueet eivät ole turvassa salametsästykseltä

UNESCO:n luonnonperintökohteissa rehottaa laiton puu- ja villieläinkauppa, selviää WWF:n uudesta raportista.

Ulkomaat
Madagaskarin vari kiipeää oksilla.
Madagaskarin vari (Varecia variegata variegata). Lajia uhkaa sukupuutto, sillä sille sopiva elinympäristö on häviämässä.Roberto Isotti & Alberto Cambo / HOMO AMBIENS

Lähes kolmannes maailman arvokkaimmista suojelualueista kärsii salametsästyksestä ja laittomasta puu- ja villieläinkaupasta. Tämä käy ilmi WWF:n uudesta raportista (siirryt toiseen palveluun), jossa on selvitetty eri lajien tilaa UNESCOn luonnonperintökohteissa.

Suojelluissa luonnonperintökohteissa elää joukko maailman uhanalaisia eläimiä, kuten tiikereitä, sarvikuonoja ja muurahaiskäpyjä. Suojelustatuksesta huolimatta alueet eivät ole turvassa, sillä salametsästys, laiton puu- ja villieläinkauppa ja laiton kalastus ovat suuria ongelmia lähes 30 prosentissa luonnonperintökohteita.

Kansainväliset rikollisjoukot uhkana

– On todella huolestuttavaa, että lajit eivät ole turvassa edes niiden ”turvasatamissa” eli suojelualueilla. Tämä on osoitus siitä, että luonnonsuojelijoilla on vastassaan kansainvälisen rikollisuuden verkostot, joiden resurssit ovat valtavat. Tämä tarkoittaa, että meidän pitää yhä lisätä ja tiivistää työtämme lajien ja niiden elinalueiden puolesta, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Anne Tarvainen.

UNESCOn luonnonperintökohteissa elää kolmannes maailman jäljellä olevista 3890:sta villistä tiikeristä ja 40 prosenttia kaikista afrikannorsuista. Esimerkiksi Indonesian Sumatralla noin viisi prosenttia maailman viimeisistä sumatrantiikereistä tapettiin vuoden 2016 aikana. Jos tiikerit katoavat Sumatralta kokonaan, se voi vähentää halua suojella metsäalueita ja lisätä painetta palmuöljyviljelmien levittämiseen. Tämä taas olisi WWF:n mukaan kohtalokasta monille pienemmille eläin- ja kasvilajeille.

Muurahaiskäpy.
Muurahaiskäpy.Alamy Stock Photo / WWF

Luontoperintökohteet tärkeitä myös paikallisille ihmisille

Maailman luonnonperintökohteet ovat tärkeitä myös paikallisille ihmisille. Kestävä matkailu on tärkeä elinkeino perintökohteissa asuville ihmisille. Toisaalta taas matkailuala on riippuvainen alueilla elävistä lajeista.

– Uhanalaisten lajien pelastaminen sukupuutolta on edelleen mahdollista, mutta se vaatii yhä jykevämpiä toimia valtioilta ja yhteistyötä järjestöjen, organisaatioiden ja maiden hallitusten välillä. On erittäin tärkeää, että uhanalaisten lajien, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden kansainvälistä kauppaa säätelevää CITES-sopimusta (siirryt toiseen palveluun) noudatetaan kaikissa valtioissa, Tarvainen sanoo.