1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Isis ajanut puoli miljoonaa ihmistä kodeistaan Mosulissa

YK:n mukaan ruoka- ja lääkevarastot ovat käyneet vähiin. Toinen puoli miljoonaa mosulilaista elää rajujen taistelujen keskellä.

Mosul
Nainen paistaa leipää Hamam al-Alilin pakolaisleirillä Mosulissa huhtikuun alussa. Lapset seuraavat ympärillä.
Nainen paistaa leipää Hamam al-Alilin pakolaisleirillä Mosulissa huhtikuun alussa.Omar al-Hayali / EPA

Puolen vuoden operaatio Mosulin takaisin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä on aiheuttanut ihmisten joukkopaon kodeistaan. YK:n mukaan Isis on pakottanut puoli miljoonaa Mosulin asukasta jättämään kotinsa.

Irakin joukot aloittivat maan suurimman sotilaallisen operaation tasan kuusi kuukautta sitten ja valtasi kaupungin itäpuolen takaisin tammikuussa.

– Valtavat määrät siviilejä yhä pakenee Mosulin kaupungista, kertoo YK:n Irakin humanitaarinen koordinaattori Lise Grande lausunnossaan.

– Pahin skenaariomme taistelujen alkaessa oli, että miljoona ihmistä saattaa paeta Mosulista. Nyt jo yli 493 000 ihmistä on lähtenyt jättäen lähes kaiken taakseen.

Taistelut Mosulissa ovat raskaampia kuin aiemmin

Irakin joukot ovat tehneet merkittäviä voittoja läntisessä Mosulissa kahden viime kuukauden aikana. Kuitenkin kovimmat taistelut voivat olla vielä edessä sitkeiden jihadistien kyykkiessä vanhan kaupungin kaduilla.

YK arvioi, että Isisin hallitsemilla länsi-Mosulin alueilla on vielä toinen puoli miljoonaa siviiliä. Alueilla on yhä taistelu käynnissä.

– Mosul on pannut toimintamme koetukselle, Grande sanoo.

YK:n mukaan ruoka-, vesi- ja lääkevarastot ovat hupenemassa Mosulin läntisellä puolella. Yk sanoo myös, että taistelut ovat länsi-Mosulissa raskaampia kuin ne olivat itä-mosulissa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili maaliskuun lopussa pakolaisleirillä lähellä Mosulia. Hän sanoi tuolloin, että apu oli surullisen alimitoitettua ja kehotti kansainväliseen solidaarisuuteen.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi