yle.fi-etusivu

Protestit vaalitulosta vastaan jatkuivat Turkissa – "Kansanäänestys ei ollut reilu"

Istanbulissa ja muualla Turkissa mielenosoittajat protestoivat presidentin valtaoikeuksien laajentamista koskeneen kansanäänestyksen tulosta vastaan.

Turkki
Istanbulissa sadat protestoijat osoittivat mieltään
Istanbulissa arviolta sadat protestoijat osoittivat mieltään kansanäänestysen väitettyä vaalivilppiä vastaan.Evelin Kask

Istanbul

ISTANBUL "Alas valehteleva presidentti!" "Beşiktaş sanoo yhä ei!" huudot kaikuivat Istanbulin illassa.

Mielenosoittajat nostivat nyrkkiä ilmaan. Osa heilutti Turkin lippuja vastalauseena sunnuntaisen kansanäänestyksen tulokselle presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta.

Osa mielenosoittajista lauloi myös Beşiktaşin jalkapallojoukkueen kannatuslauluja, ollaanhan Istanbulin tunnetun jalkapallojoukkueen kotikaupunginosassa. Arviolta 700 ihmistä kokoontui Istanbuliin Beşiktaşin kaupunginosaan protestoimaan.

Istanbulissa ja muualla Turkissa kokoontuneet mielenosoittajat protestoivat kansanäänestyksen väitettyä vaalimanipulointia vastaan. Valtaoikeuksien laajentamista tukevat voittivat niukasti äänestyksessä, mutta oppositio vaatii vaalituloksen mitätöintiä.

Protestoimassa mukana ollut istanbulilaismies Onur sanoo, että hänestä koko kansanäänestyskampanja oli epäreilu alusta lähtien.

– Tulimme tänne vaatimaan ääniämme. Mutta emme haluaisi tehdä tätä, jonkun toisen pitäisi huolehtia siitä, että vaalit ovat reilut. Meidän pitäisi vain saada äänestää ja mennä kotiin, Onur sanoo.

Istanbulissa mielenosoitukseen osallistunut Onur
Istanbulissa mielenosoitukseen osallistuneen Onurin mielestä vaalikampanjointi ja kansanäänestys eivät sujuneet reilusti.Evelin Kask

Protesteja järjestettiin myös muualla Istanbulissa. Lisäksi sosiaalisessa mediassa ihmisiä kutsuttiin protestoimaan esimerkiksi pääkaupunkiin Ankaraan ja Izmiriin.

Vaalitarkkailijat: Äänestys ei täyttänyt kansainvälisiä vaatimuksia

Kansainväliset vaalitarkkailjat ovat arvioineet, että Turkin kansanäänestys ei täyttänyt kansainvälisiä kriteerejä. Kansanäänestystä valvoivat Euroopan neuvoston sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat.

Kysymyksiä herätti esimerkiksi se, että vaalilautakunta päätti hyväksyä myös äänet, joita ei oltu leimattu.

Vaalilautakunta on kiistänyt syytökset. Sen mukaan kaikki äänet olivat lainmukaisia.

Protesteissa mukana ollut Orhan ei usko, että vaalilautakunta taipuu laskemaan äänet uudestaan. Hän koki kuitenkin velvollisuudekseen tulla yhä protestoimaan.

– Haluamme vain oikeutta. Tässä maassa on vielä vähän oikeudenmukaisuutta jäljellä emmekä halua, että sekin otetaan pois, Onur sanoo vielä ennen kuin lähtee juoksemaan protestikulkueen perään.

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on torjunut kritiikin. Hänen mukaansa vaalitarkkailijoiden tulisi "tietää paikkansa". Presidentin mukaan tulosta tulee nyt kunnioittaa.

On epäselvää, pystyykö oppositio saamaan vaatimuksensa vaalituloksen mitätöinnistä läpi. Opposition toimintatila Turkissa on kaventunut jatkuvasti.

Tästä pääset katsomaan Ulkolinjan ohjelman Erdoganista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät