Suomulla mennään jo toista kevättä tilapäisin järjestelyin

Kemijärvellä Suomun hotellipalon juridinen selvittely etenee hitaasti, ja se estää yrittäjää ryhtymästä uusien tilojen rakentamiseen.

Kemijärvi
Jorma Korhonen / Yle
Suomulla hissi pyöri vinhasti pääsiäisen aikaan. Porukkaa ei jonoksi asti ollut, mutta siinäpä sai vastinetta päivälipulleen, kun tuli paljon laskukertoja.

Yrittäjä Kari Tirkkonen astelee hotellin pihamaalla ja silmäilee tunturiin. Rinteissä on porukkaa ihan mukavasti. Hississä jokainen ankkuripaikka on täynnä.

– Täällä hissiin ei tarvitse jonottaa, hän sanoo. Siinä saa päivälipulleen vastinetta, kun tulee paljon nousu- ja laskettelukertoja.

Liikkeellä on paljon iloisia ihmisiä; aikuisia ja lapsia. Osa laskettelee, osa hiihtää. Lapsilla on omat mäkensä, pulkkamäkikin. Aurinko paistaa, jos väliin pilveileekin. Pääsiäinen on koleahko.

– Meillä on takana teknisestikin hyvä talvi. Hissit ja muut laitteet ovat pelanneet loistavasti. Ei ole niiden takia tullut rokulipäiviä, yrittäjä iloitsee.

Järjestelyjen tilapäisyys harmittaa

Parin vuoden takaiset tulipalon jäljet näkyvät Suomulla. Palossa säästyneen uuden hotellin pääty on verhottu muovilla. Hotellin edessä on iso teltta, jota on käytetty tilapäisenä ravintolana. Tosin ravintola löytyy sisältäkin - entinen kuntosali. Mutta silloin kun porukkaa on paljon, niin tilaa tarvitaan. Suksivuokraamossakin on pieni kahvila.

– Totta kai nämä tilapäisjärjestelyt rajoittavat toimintaa ja harmittavat. Homma kyllä muuten pelaa, mutta sosiaaliseen yhdessäoloon ei ole meillä kunnon mahdollisuutta - niihin iltamenoihin. Ei ole sellaisia tiloja.

Kari Tirkkonen toivoo, että palon jälkeinen juridiikka saataisiin valmiiksi ja kaikesta tilapäisyydestä päästäisiin uuden alkuun.

Jorma Korhonen / Yle
Suomun hiihtokeskuksen perustaja Martti Kinnunen (vas.) on menossa rinteeseen ja pysähtyy keskustelemaan Suomun nykyisen yrittäjän Kari Tirkkosen kanssa.

Rinteet ja ladut hyvässä kunnossa

Suomulla rinteet ja ladut ovat hyvässä kunnossa ja saavat kiitosta matkailijoilta. Oulun tienoilta on tullut paljon porukkaa. Pihamaalla parkkipaikat ovat täynnä.

Kari Tirkkosen mukaan Suomun talvi on ollut hyvä ja pääsiäinen pisti majoituspaikat täyteen. Hiihtokeskuksen käyttö on kipitellyt 40 prosentin kasvuvauhdissa.

– Pääsiäisen jälkeen hieman hengähdämme ja huollamme koneita ja laitteita. Tosin kilpalaskijoita tulee tänne treenaamaan. Sitten vielä Vappuna loppuveto, jonka jälkeen jäädäänkin kesää odottamaan, Tirkkonen sanoo.

Jouluna talo täyttyy aasialaisista

Kari Tirkkonen puhuu tyytyväisenä Suomun varauksista. Ensi joulukin näyttää ihan mukavalta. Talo alkaa olla jo täyteen varattu. Jouluvieraat tulevat Aasiasta.

– Pääasiassa ovat kiinalaisia, mutta Japanistakin. Heitähän täällä Lapissa näkee nyt liikkuvan suurin joukoin.

Kiina on Tirkkoselle läheinen paitsi perheensä kautta, niin myös työkenttänä.

– Onhan siitä etua, että sen maan tuntee, hän lausahtaa.