Analyysi: Vajaa viikko Ranskan vaaleihin – Kärkinelikon kisa on historiallisen tasainen

Pääsystä Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle kilpailee neljä täysin erilaista ehdokasta. Äärioikeiston Marine Le Pen, laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon, oikeiston François Fillon ja sitoutumaton Emmanuel Macron kisaavat rinta rinnan, kirjoittaa toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista.

Ulkomaat
Ennakkosuosikkina pidetty sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron
Ennakkosuosikkina pidetyn sitoutumattoman ehdokkaan Emmanuel Macronin kovin nousukiito tuntuu olevan takana.Yoan Valat / EPA

Olen kiertänyt viime viikkoina eri puolilla Ranskaa kuuntelemassa presidenttiehdokkaiden kampanjatilaisuuksia ja äänestäjien ajatuksia. Ranskalaisten kanssa käymäni keskustelut tuntuvat vahvistavan tuoreimpien mielipidetiedustelujen viestin: näissä vaaleissa voi käydä vielä ihan miten tahansa.

Kannastaan ja vaaliuurnille lähtemisestään epävarmoja ihmisiä on ensinnäkin edelleen huomattavan paljon. Moni arpoo äänestämistä keskenään tyystin erilaisten ehdokkaiden välillä.

– Äänestän ehkä Macronia tai sitten Mélenchonia tai ehkä jotain radikaalia pienehdokasta. Kenties en äänestä lopulta ketään, kaikki ehdokkaat ovat niin umpisurkeita, pohti eräskin eläkeläismies.

*Toisekseen ennakkosuosikkina pidetyn *sitoutumattoman Emmanuel Macronin kovin nousukiito tuntuu olevan takana. Kommentit hänen suhteensa ovat kaduilla ja kuppiloissa muuttuneet: Macron ei enää innosta tai herätä uteliaisuutta, vaan lähinnä ärsyttää. Ehdokkaan kampanjatiimi onkin kironnut, etteivät vaalit olleet jo viime viikonloppuna. Siihen asti kiriä olisi pystytty pitämään yllä.

Kolmanneksi kaikki tuijottelevat nyt gallupeja ja pohtivat äänestämistään myös taktisesta näkökulmasta. Sosialistien Benoît Hamon näyttää jääneen niin toivottomasti muista jälkeen, että hänen äänestäjänsä ryhmittyvät nyt muiden ehdokkaiden taakse. He saattavat ratkaista vaalit taipumalla äänestämään Macronia – tai nostamalla toiselle kierrokselle laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchonin.

*Tilanne vaalien neljän kärkiehdokkaan välillä *on historiallisen tasainen. Niin laitavasemmistolaisen Mélenchonin, liberaalia keskustaa edustavan Macronin, konservatiivisen François Fillonin kuin oikeistopopulisti Marine Le Peninkin kannatus on 20 prosentin hujakoilla ja erot mahtuvat virhemarginaaliin. Tässä vaiheessa on siis mahdotonta ennustaa, ketkä kaksi lopulta pääsevät 7. toukokuuta pidettävälle vaalien toiselle kierrokselle.

Ehdokkaat tietävät, että näiden presidentinvaalien jatko voi olla muutamista tuhansista äänistä kiinni. Niinpä viimeinen kampanjaviikko on alkanut hikisissä tunnelmissa. Macron kiertää ympäri Ranskaa kymmenissä tapaamisissa ja tapahtumissa. Mélenchon on ottanut avukseen hologrammiteknologian, jonka avulla hän pystyy esiintymään yhtä aikaa useissa eri kaupungeissa.

*Fillonin taktiikkana on vakuuttaa *esivaalimenestyksensä takaa löytyvät mutta skandaaleita säikähtäneet ydinkannattajat. Hän onkin kampanjoinut pääsiäisen aikaan ahkerasti Ranskan katolisen oikeiston hallitsemissa porvariskaupungeissa. Le Pen on puolestaan palannut ydinteemoihinsa eli kysymyksiin maahanmuutosta ja ranskalaisesta identiteetistä.

Ranskan vaalikampanja on ollut dramaattinen ja yllätyksellinen. Sen lopputuloksella on myös poikkeuksellisen suuri vaikutus koko Euroopan tulevaan suuntaan. Neljällä kärkiehdokkaalla on siitä, kuten kaikesta muustakin, täysin toisistaan poikkeavat näkemykset.