Ylen asiantuntija aamu-tv:ssä: Pohjois-Korean ydinkoe voi toteutua ensi viikonloppuna

Ensi viikonloppuna vietetään Korean kansanarmeijan perustamisen vuosipäivää.

Pohjois-Korea
Ylen aamu-tv: Pohjois-Korea ja kasvanut sodanuhka
Ylen aamu-tv: Pohjois-Korea ja kasvanut sodanuhka

Ylen toimittajan ja asiantuntijan Song-Hak Ran mukaan on mahdollista, että Pohjois-Korea toteuttaa ensi viikonloppuna ydinkokeen.

– Etelä-korealaiset sotilaslähteet, jotka eivät uskoneet ydinkokeeseen tänä viikonloppuna, uskovat, että se saattaisi tapahtua ensi viikonloppuna, sillä silloin vietetään Korean kansanarmeijan perustamisen vuosipäivää, Song-Hak Ra kertoi tänään tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.

– Toisaalta jos Kiina on sanonut, että öljyhanat menevät kiinni, jos teette jotain tämän tyyppistä, niin saattaa olla, että he tämän kerran kuuntelevat heidän neuvojaan.

Öljy avainasemassa

Song-Hak Ran mukaan juuri öljy on avainasemassa, mikäli Kiina haluaa painostaa Pohjois-Koreaa. Pohjois-Korea saa lähes kaiken energiansa Kiinasta.

– Vaikutusvaltainen kiinalainen poliittinen lehti, Global Times, kirjoitti viime viikolla, että jos Pohjois-Korea ei rupea käyttäytymään, niin viimeinen valttikortti on se öljy.

Song-Hak Ran mukaan Kiina ei kuitenkaan voi sanella ehtojaan Pohjois-Koreassa miten vain.

– Kiinan tärkein päämäärä on, että Pohjois-Korea ei romahda, ja ettei synny uutta sotaa Korean niemimaalla, jotta Yhdysvallat ja Etelä-Korea eivät pääsisi Kiinan rajalle asti.

Pohjois-Korea teki epäonnistuneen ohjuskokeen viime sunnuntaina. Se saattoi olla uuden asejärjestelmän testausta.