1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjailija Mari Mörö luottaa puutarhaterapiaan – "Ryteikkökin voi rauhoittaa"

Jo puutarhassa oleskelulla on voimaannuttava vaikutus, ajattelee Mari Mörö.

puutarhanhoito
Mari Mörölle puutarhanhoito on merkittävä osa elämää.
Mari Mörölle puutarhanhoito on merkittävä osa elämää.Satu Haapanen / Yle

Kirjailija Mari Mörö ei väsy puhumaan puutarhanhoidon ja puutarhaterapian puolesta.

Puutarhaterapia tarkoittaa sitä, että puutarhan hoidolla ja pelkällä puutarhassa oleskelulla on voimaannuttava vaikutus. Puutarha saa stressitason laskemaan.

– Nykyaikana koetaan, että ihminen on kaukana luonnosta näinä älypuhelimien ja älylaitteiden aikana. Ihminen tuntee olevansa turvassa ympäristössä, joka on juureva, puhdas ja yhteisöllinen.

Puutarha opettaa meitä, että sellaista elämä on.

Mari Mörö

Mörö korostaa, että ihmistä hoitavan ympäristön ei välttämättä tarvitse olla hoidettu ja yksinkertainen niin kuin golfkenttä, joita Mörö sivumennen sanoen inhoaa.

– Ihmistä rauhoittavan ympäristön ei välttämättä tarvitse olla kaunis ja säännöllinen. Se voi olla vaikka minkälainen ryteikkö tahansa, Mari Mörö sanoo.

Puilla on perinteisesti ollut suomalaisille suuri merkitys

Puut ovat olleet suomalaisille aina tärkeitä. Suomalaisessa kansantarustossa ja mytologiassa jokaisella puulla on oma tarinansa ja paikkansa maailmanjärjestyksessä, Mari Mörö kertoo.

– Jokaisella puulla on myös omat funktionaaliset merkityksensä. Koivusta on saatu mahlaa, havupuiden pihkaa on otettu talteen ja katajasta on tehty pula-aikana siirappia.

– Suomen kansallispuu on riippakoivu. Joillekin muille Euroopan kansoille tammi on se kaikista tärkein puu. Suomalainen sielunmaisema on valkea koivunkylki järven rannalla ja saunavasta, Mörö maalailee.

Mörönperän kasvit ovat kärsineet kovista talvista

Mari Möröllä on Mörönperä-niminen puutarha, joka on kesällä auki avoimien ovien päivänä tai sopimuksen mukaan. Kirjailija aloitti Mörönperän rakentamisen mäntykankaalle tyhjästä parikymmentä vuotta sitten.

– Mörönperän puutarha on suunniteltu niin, että siitä voi nauttia kaikilla aisteilla. Esimerkiksi viime kesänä näkövammaiset kävijät ihastelivat voimakastuoksuisia kukkia ja kukkia, joita voi silittää kuin kissanpentua.

Kirjailija Mari Mörö
Juho Liukkonen / Yle

Möröltä ilmestyi vuonna 2015 puutarhakirja Kukkasuutarin sielu, jossa huumorin keinoin kerrotaan Mörönperän puutarhan hoidosta. Viime talvet ovat olleet puutarhalle kovia. Jotkut kasvit ovat kuolleet ja jotkut kasvit ovat hätää kärsimässä.

– Puutarha opettaa meitä, että sellaista elämä on. Joudumme luopumaan jostakin, mutta saamme samalla jotakin tilalle, Mörö filosofoi.

Puutarhamatkailija ei reissaa surffauksen perässä

Mari Mörö on maailmanmatkaaja, joka matkoillaan harrastaa puutarhamatkailua. Kirjailijalla on kakkosasunto Kanadan Vancouverissa, jossa hän myös hoitaa puutarhaa.

Viime jouluna Mörö kävi Havaijilla Mauissa, jossa oli töissä vapaaehtoisena kasvitieteellisessä puutarhassa.

– En ole kiinnostunut mistään surffauksesta. Kun matkustelen, olen kiinnostunut kasveista ja puutarhoista, kirjailija kertoo.

Havaijilta Mörö sai palkkioksi muun muassa kärsimyskukan siemeniä.

Lämpimässä viihtyvä kärsimyskukka kiemurtelee värikkäänä köynnöskasvina eri väreissä.

Havaijilla kasvoi parimetrisiä tara-kasveja ja Havaijin kansalliskukkaa hibiscusta. Siellä hibiscus rehottaa villinä kuin Suomessa lupiini. Havaijilta Mörö sai palkkioksi muun muassa kärsimyskukan siemeniä.

MINNA-LIISA RIESTOLA

Hän on harjoittelijana Yle Mikkelin toimituksessa.

Lue seuraavaksi