Miten käy, jos kaikki taksit haluavat samalle tolpalle? – Taksikuljettajien tempaisu saattaa ruuhkauttaa jälleen Helsingin keskustan

Liikennekaarta vastaan kapinoivat taksikuljettajat haluavat näyttää päättäjille, mitä uudistus voisi pahimmillaan aiheuttaa. Lakiesitys on eduskunnan käsittelyssä tällä viikolla.

taksiliikenne
Takseja jonossa.
Yle

Taksiautoilijat kokeilevat tänään Helsingin keskustassa, millaisia vaikutuksia hallituksen kaavailemilla liikennekaarella (siirryt toiseen palveluun) tulisi olemaan. Suomen vilkkain taksitolppa asema-aukiolla vapautuetaan puolilta päivin kaikkien taksiautojen käyttöön.

– Tolppa on kahteen asti iltapäivällä vapaassa yhteysliikenteessä kaikille valtakunnan takseille. Helsingin kantakaupungin alue on se volyymialue, johon tulevaisuudessa kaikki palveluntarjoajat kasaantuu. Tarkoituksena on nyt testata kaupunki-infran riittävyyttä taksiasemakapasiteettien osalta, sanoo toiminnanjohtaja Anssi Roitto Helsingin Taksiautoilijat ry:stä.

Tällä viikolla eduskunnan asialistalla oleva uudistus toisi taksijärjestelmään olennaisia muutoksia. Niin sanottu liikennekaari höllentäisi esimerkiksi hinnoittelun ja asemapaikan sääntelyä sekä keventäisi taksiyrittäjien koulutusvaatimuksia.

Helsingin kantakaupungin tolpat houkuttelevat

Roiton mukaan laki pahimmillaan kasaa palveluntarjoajat kaupunkien keskustoihin, mikä puolestaan ruuhkauttaisi vilkkaimmat asemat ja keskustan liikenteen.

– Itse hieman epäilen, että palveluntarjoajien lisääminen toisi esiin paljon puhuttua piilokysyntää. Asema-aukiolla on tilaa vain noin 20 taksille. Jos autot ei mahdu asemalle, niin jossainhan niiden pitää odottaa.

Roito ei osaa arvioida, kuinka monta autoa tämän päivän tempaukseen osallistuu tai miten se tulee vaikuttamaan kantakaupungin liikenteeseen.

Taksiyrittäjät osoittivat mieltä Helsingin keskustassa myös maaliskuun lopussa. Tuolloin paikalle saapui poliisin mukaan lähes parisataa taksiautoilijaa. Senaatintorin ympäristössä pidetty mielenosoitus ruuhkautti tuolloin keskustan liikennettä.

Taksikiistan ohessa liikennekaari on laaja hanke, jonka tavoitteena on helpottaa liikennepalveluiden käyttöä sekä edistää uusien liiketoimintamallien ja yritysten syntymistä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus