Hyppää sisältöön

Eurojackpot-voittaja oli vielä aamulla teillä tietymättömillä – Psykologi jättipotin voittamisesta: Kroppa voi mennä sokkiin

Psykologi Ilona Rauhalan mukaan Eurojackpot-voitosta voisi vaikka törsätä ensimmäisen miljoonan.

Psykologi ja tietokirjailija Ilona Rauhalan mukaan ihmisen keho voi reagoida arvaamattomasti esimerkiksi lottovoiton sattuessa kohdalle. Suomeen tuli pitkäperjantaina kaikkien aikojen suurin Eurojackpot-voitto, 87 miljoonaa euroa.

Veikkauksesta kerrottiin tiistaiaamuna, että voitto oli yhä lunastamatta. Myöhemmin aamupäivällä voittaja kuitenkin löytyi. Voittanut rivi oli pelattu Tampereella.

Rauhala sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että sillä hetkellä, kun ihminen tajuaa voittaneensa ison kasan rahaa, kropassa voi tapahtua sokkireaktio.

– Voi oksettaa, ihminen voi kiljua, voi alkaa ripuloida, koska keho ei ymmärrä, mitä tapahtuu. Mielessä ei välttämättä tapahdu voittohetkellä mitään, Rauhala sanoo.

Rauhalan mukaan ihmisen elämäntavoilla ja -arvoilla on suuri merkitys siihen, mitä valintoja hän tekee suuren voiton lunastettuaan. Hänen mukaansa suomalaisista tyypillisesti sanotaan, ettei heistä juurikaan huomaa käytöksestä, jos suuri rahavoitto on osunut kohdalle.

– Sanotaan, että ihmiset, joilla on rahaa, voivat olla maailman mukavimpia tai kauheimpia. Se haastaa ihmisen kehittymään joko ylöspäin kohti jumalaa tai alaspäin kohti paholaista, Rauhala sanoo.

Hänen mukaansa jokaiselle tekisi toisinaan hyvää miettiä, mitä tekisi lottovoitolla. Näin siksi, että se avartaisi mieltä ja sitä kautta voisi pohtia, voisiko näitä asioita toteuttaa ilman voittoakin.

Rauhalalla on myös ohje jättipotin voittaneelle.

– Hyvän elämän ohje voisi olla, että ensimmäisenä voisi vähän törsätä, vaikka miljoonan, naurahtaa Rauhala.

.
.