Väärennettyä ruokaa löytyy todennäköisesti myös Suomesta – Houkutuksena etenkin alkuperämaan viilaaminen

Eviran ylitarkastaja Jussi Peusan mukaan vuoden 2013 hevosenlihakriisi oli myöhäinen herätys ongelmaan: "Kyllä niitä on aina ollut."

elintarvikevalvonta
oliiviöljyä kaadetaan mukiin
Vaaralliset elintarvikehuijaukset voivat käydä ilmi esimerkiksi allergisina reaktioina, sanoi Aamu-tv:n vieraana ollut Eviran ylitarkastaja Jussi Peusa.

Elintarvikeväärennösten on arvioitu olevan maailmalla kymmenien miljardien bisnes. Suomessa tuskin juuri tehtaillaan elintarvikehuijauksia, mutta väärennetyt ruoka-aineet voivat päätyä meidänkin ruokapöytäämme, uskoo Aamu-tv:n vieraana ollut Eviran ylitarkastaja Jussi Peusa.

– Todennäköisesti siellä jotakin on, mutta ilmeisesti ei mitään vaarallista, Peusa sanoo.

Peusan mukaan vaaralliset elintarvikehuijaukset voisivat käydä ilmi esimerkiksi allergisina reaktioina. Elintarvikeväärennöksissä ruokaan on saattanut päätyä aineita, joista ei tuotteen pakkausselosteessa kerrota.

Eniten elintarvikehuijauksia tehtaillaan Aasiassa, etenkin Kiinassa. Tapauksia havaitaan kuitenkin paljon myös Etelä-Euroopassa. Huijaukseen ryhtyminen ei ole Peusan mukaan hankalaa.

– Se on todella helppoa. Vaikka valvonta on osaavaa, niin jos nyt vaikka oliiviöljy otetaan esimerkiksi, niin kyllä se on todella helppoa. Netistä löytyy ohjeet siihen, miten se tehdään. Tämä koskee ihan kaikkia elintarvikeryhmiä.

Suomessa ruuan alkuperään kohdistuvat huijaukset ovat Peusan mukaan yleisempiä. Kansainvälisisesti esimerkiksi kalan alkuperämaa saatetaan muuttaa, koska on kalastettu luvatta toisella alueella.

Ongelmaan herättiin myöhässä

Euroopassa koettiin sokkiherätys ruokaväärennöksiin vuoden 2013 hevosenlihaskandaalin myötä. Eviran Peusan mukaan elintarvikeväärennöksiä on kuitenkin varmasti ollut sitä ennenkin.

– Olisihan se nyt sinisilmäistä ajatella, että 2013 nämä elintarvikeväärennökset olisivat alkaneet, kyllä niitä on aina ollut. Kysymys on vain siitä, että koska ne on alettu ottaa vakavasti ja alettu ymmärtää se, että siellä pintaa syvemmällä on muutakin. Esimerkiksi kuluttajan terveyden vaarantaminen, joka on se kaikista isoin asia. Toinen asia on näistä huijauksista saatava erittäin iso taloudellinen hyöty, joka on kytköksissä myös muihin rikoksiin.

Hevosenlihaskandaalin ajoista on kuitenkin menty eteenpäin. Suomi tekee Peusan mukaan aktiivisesti yhteistyötä muiden maiden kanssa sekä kotimaan viranomaisten kesken. Myös jatkuvasti kehittyvä laboratorioteknologia auttaa ruokaväärennösten tunnistamisessa.

– Nopeilla, kustannustehokkailla, sataprosenttisen varmoilla tutkimusmenetelmillä pystymme kohtuullisen tehokkaasti puuttumaan tähän ongelmaan.

Prisma-studion jutussa pääset katsomaan, miten oliiviöljyväärennös syntyy. Prisma-studio jatkaa aiheen käsittelyä keskiviikkona 19.4. kello 20 TV1:ssä.

Lue myös:

Värjättyjä oliiveja, kemikaalisprayta ja savunmakua jätteistä – Näin syntyvät ruokahuijaukset, jotka ovat jo miljardibisnes

Ruokahuijauksia tulee ja menee – Tässä viisi vinkkiä, miten välttää väärennöksiä

EU:sta tulee viikoittain hälytyksiä ruokaväärennösepäilyistä – Voiko suomalainenkaan enää luottaa ruokaansa?