Käytettyjen autojen kauppias listautumassa taas pörssiin – Kamux haluaa valloittaa Euroopan

Kamux haluaa nousta johtavaksi käytettyjen autojen kauppaketjuksi Euroopassa. Kamux joutui keskeyttämään listautumisen vuosi sitten, koska yhtiö ei ollut tilittänyt verottajalle kaikkia veroja ja sosiaalikuluja työntekijöiden palkanluontoisista maksuista.

käytetyt autot
Automyyjä ottaa kuvan henkilöautosta autohallissa.
Adam Bellgrau / Yle

Käytettyjä autoja myyvä Kamux suunnittelee listautumisantia ja listautumista Helsingin pörssiin.

Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa toimivan Kamuxin liikevaihto oli viime vuonna 405 miljoonaa euroa, mikä oli yli 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa vähintään 700 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2019.

Kamuxin tavoitteena on nousta johtavaksi käytettyjen autojen kauppaan erikoistuneeksi vähittäiskaupan ketjuksi Euroopassa. Kamuxin mukaan sillä on johtava markkina-asema Suomessa, ja Ruotsissa yhtiö arvioi olevansa kymmenen suurimman käytettyjen autojen vähittäiskaupan joukossa.

– Tavoitteenamme on jatkaa kasvua yhtenä menestyneistä, pohjoismaisista kansainvälistyneistä vähittäiskaupan konsepteista. Markkina tarjoaa meille loistavat kasvumahdollisuudet ja näemme, että listautuminen tukisi Kamuxin kasvustrategiaa, yhtiön toimitusjohtaja ja perustaja Juha Kalliokoski sanoo yhtiön tiedotteessa.

Jo toinen yritys listautua ja kerätä uutta pääomaa

Kamux yritti myös vuosi sitten pörssiin, mutta listautumisanti jouduttiin keskeyttämään ja listautuminen peruttiin. Yhtiö oli jättänyt usean vuoden ajalta suorittamatta ennakonpidätyksiä ja sosiaalikuluja työntekijöiden palkanluontoisista maksuista.

Joissain Kamuxin liikkeissä oli ollut tapana maksaa osa työntekijän palkasta polttoaineena. Näistä polttoaineista ei maksettu ennakonpidätyksiä ja sosiaalimaksuja. Verottaja karhusi yhtiöltä noin 60 000 euroa.

Kamux aloitti toimintansa vuonna 2003 Hämeenlinnassa. Yhtiöllä on tällä hetkellä 37 autoliikettä Suomessa, yhdeksän Ruotsissa ja kaksi Saksassa.

Yhtiö on myynyt perustamisensa jälkeen yli 140 000 käytettyä autoa, ja viime vuonna se myi reilut 36 000 autoa. Kamuxin palveluksessa oli vuoden 2016 lopussa 552 työntekijää.

Suunnitellun listautumisannin tavoitteena on tukea Kamuxin kasvustrategiaa ja kansainvälistymistä lisäämällä yhtiön tunnettuutta ja luottamusta Kamuxia kohtaan.

Suunnitellun listautumisannin yhteydessä tavoitteena on kerätä osakeannilla noin 20 miljoonaa euroa uutta pääomaa, joka käytettäisiin Kamuxin kasvustrategian ja kansainvälistymisen tukemiseen sekä digitalisaatiota edistäviin toimenpiteisiin.