Poliisi: Kohdennetut kiristysohjelmat uhkaavat pk-yrittäjiä, varmuuskopiot tärkeitä

Poliisi taistelee yleistyneitä kiristyshaittaohjelmia vastaan verkossa jaettavilla purkutyökaluilla, joilla voi yrittää avata rikollisten lukitseman tietokoneen.

tietoturva
Ylen aamu-tv: Kiristyshaittaohjelmat kasvava uhka
Ylen aamu-tv: Kiristyshaittaohjelmat kasvava uhka

Tietokoneen käyttäjä huomaa joutuneensa kiristysohjelman uhriksi, kun näytölle ponnahtaa ikkuna, joka kertoo että koneen tiedostot on kryptattu eli salakirjoitettu. Juoneen kuuluu, että kiristäjä lupaa avata tiedostot uudelleen, jos hänelle maksaa lunnaat.

Poliisi on aloittanut tänä keväänä kampanjan vastustaakseen viime vuosina yleistyneitä kiristyshaittaohjelmia. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut rikosylikomisario Timo Piiroinen sanoo, että kiristysohjelma voi iskeä vaikka puhelimeen.

– Sanoisin, että kaikki alustat ovat haavoittuvaisia tälle vitsaukselle, sanoo Piiroinen, joka työskentelee keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksessa.

Kiristäjä pääsee tietokoneeseen yleensä käsiksi pahaa aavistamattoman käyttäjän avaaman sähköpostin liitetiedoston avulla. Kohteiden joukko on laaja, tavallisista kansalaisista yrityksiin. Osa kiristyksistä on räätälöityjä.

– Nykyään on kohdennettuja haittaohjelmahyökkäyksiä, joissa varsinkin pk-sektorin yritykset ovat kohteena, Piiroinen varoittaa.

Hänen mukaansa pk-yrittäjien riski saattaa olla suuri, jos tietoturvakäytännöt ovat huonot ja liiketoiminta on kiinni datassa.

Uhkalta voi yrittää suojautua, kun tekee varmuuskopioita, testaa että ne toimivat, pitää käyttöjärjestelmän ja ohjelmat päivitettynä sekä käyttää tietoturvaohjelmistoa, neuvoo Piiroinen.

Lisäksi pitää "hillitä hiirisormea", ettei avaa kaikkia liitetiedostoja tai seuraa linkkiä oudolle sivustolle, joka voi olla saastunut.

Jos varmuuskopioita ei ole tehty ja kiristysohjelma pääsee iskemään, apua voi hakea nomoreransom.org -verkkosivustolta, jota isännöi muun muassa Europol. Sivustolta löytyy 40 erilaista purkutyökalua, joilla pystyy avaamaan lukituksia ilman maksuja.

Piiroinen kehottaa olemaan maksamatta kiristäjille, koska se palvelee rikollisia. Hän pyytää tekemään myös ilmoituksen poliisille.

– On valitettava tosiasia, että ilmoituksia poliisille tehdään hyvin vähän. Ihmiset eivät varmaan miellä, että kyseessä on rikos.