Hyppää sisältöön

25-vuotias nainen kertoo, miten ulkonäköpaineet somessa saivat menemään kauneusleikkaukseen: "Itsetuntoni oli rapistunut"

Sosiaalinen media voi aiheuttaa niin pahoja ulkonäköpaineita, että nuoret aikuiset menevät kirurgin veitsen alle. Kauneusihanteet ovat asiantuntijoiden mukaan muuttuneet.

Kaitlin Kaivola ei kadu kadu tekemäänsä rintaleikkausta eikä täyteaineiden ottamista. Hänellä on myös ripsienpidennykset. Kuva: Tanja Kröger / Yle

Kaitlin Kaivola, 25, on ihan tavallinen työssäkäyvä nuori nainen ja äiti. Hän ei pyri tietoisesti julkisuuteen. Päätös ottaa silikonirinnat syntyi Kaivolalle vuosien harkinnan jälkeen.

– Ulkonäkö ja sen tuomat paineet vaikuttivat taustalla. Halusin lisää itsevarmuutta. En lähtenyt suin päin leikkaukseen, vaan mietin asiaa seitsemän vuotta.

Kaivolan mukaan hänen rintansa veltostuivat lasten imetyksestä ja samalla se vaikutti siihen, miten tyytyväinen hän oli itseensä.

– Itsetuntoni rapistui. Totuus on, että 25-vuotiaana ei ole kiva kantaa mummon tissejä. Jos itse tuntee olonsa leikkauksen kautta paremmaksi, niin miksi en voisi sitä itselleni tehdä?

Tuntuu, että kauneusleikkauksessa käyminen on edelleen tabu. Mielipiteet jakaantuvat

Kaitlin Kaivola

Rintaimplanttien ottamisesta on nyt kulunut kuusi viikkoa. Lisäksi Kaivola on ottanut täyteaineita huuliinsa vuodesta 2015.

– Minun on kivempi hymyillä, mutta huuliani on täytetty luonnollisesti. Aikaisemmin minulla ei ollut ylähuulta ollenkaan, Kaivola perustelee toimenpidettä.

Vastaantulevat mielipiteet eivät ole saaneet Kaivolaa muuttamaan mieltään.

– Tuntuu, että kauneusleikkauksessa käyminen on edelleen tabu. Mielipiteet jakaantuvat. Toiset ovat sitä mieltä, että ei kannata mennä ja toiset, että mene ihmeessä.

Kauneusleikkausten määrä lisääntyy

Kaitlin Kaivolan kaltaisia nuoria aikuisia on yhä enemmän.

Julkisen puolen sairaalat eivät tee esteettisiä kauneusleikkauksia kuin trauman tai sairauden hoidossa, joten ulkonäöllisistä syistä täytyy mennä yksityiselle.

Yksityisten plastiikkakirurgien yhdistyksen Suomen esteettiset plastiikkakirurgit ry:n hallituksen jäsenen Kaarlo Ståhlbergin mukaan kauneusleikkausten ja ei-kirurgisten toimenpiteiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

– Ei-kirurgisiin toimenpiteisiin kuuluvat botuliini- ja täyteainehoidot ja muut pistoshoidot sekä erilaiset koneelliset hoidot, Ståhlberg sanoo.

THL:n tilasto (siirryt toiseen palveluun) esteettisistä syistä tehtävistä kirurgisista toimenpiteistä kertoo, että kauneusleikkaukset alle 30-vuotiaiden naisten ja miesten keskuudessa ovat pysyneet suurin piirtein samankaltaisina yli kymmenen vuoden aikana.

Ståhlberg ei pidä tilastoja kuitenkaan luotettavana, sillä kaikki tieto perustuu yksittäisten kirurgien omiin laskelmiin, sairaaloiden sisäisiin tietoihin tai näppituntumaan ja keskusteluihin.

Esimerkiksi The Look -kauneusklinikalla Helsingissä tehdään vuositasolla yli 200–300 kauneusleikkausta, kertoo paikan yrittäjä Kirsi Halme.

Vähän sama kuin tatuoinnin ottaminen tai lävistykset. Ne ovat pysyviä muutoksia, kun taas tätä voi kokeilla ja jos lopputulos ei miellytä, antaa sitten vaan liueta aineen pois.

Kaitlin Kaivola

– Huulet ovat tämän päivän juttu nuorilla naisilla ja rinnat tulevat sitten kakkosena. Kauneusihanteet ovat muuttuneet, mutta se ei haittaa. Jos autojakin tuunataan, miksei voisi tuunata myös itseään, Halme sanoo.

Halmen mukaan tyypillinen asiakas on nuori 25–35-vuotias aikuinen.

– Kun katsoo videoita, nainen on hyvännäköinen, hoikka, muodokas, täyteläinen ja se muokkaa yleiskuvaa, joka haluaa olla.

Kaitlin Kaivolan mukaan huuliin otettavat pistoshoidot ovat yleisiä tänä päivänä nuorten naisten keskuudessa.

– Se on paljon yleisempää, mitä luulisi. Vähän sama kuin tatuoinnin ottaminen tai lävistykset. Ne ovat pysyviä muutoksia, kun taas tätä voi kokeilla ja jos lopputulos ei miellytä, antaa sitten vaan aineen liueta pois.

Lopputulos jännitti

Kauneusleikkauksiin liittyy riskejä, kuten vuotoja, infektioita, kasvohermojen toimintahäiriöitä sekä anestesiaan ja lääkitykseen liittyviä riskejä. Jos joutuu uusintaleikkaukseen, se voi tulla kalliiksi.

– Tietyissä paikoissa on toisenlainen tietotaito, toisenlainen steriliteetti ja hinnat. Aineita voidaan pistellä samoista ruiskuista, kertoo muun muassa Lahden seudulla toimiva Mehiläisen plastiikkakirurgi Jukka Kostiainen.

Oli enää pelko, että miellyttääkö lopputulos silmääni

Kaitlin Kaivola

Kaitlin Kaivola oli miettinyt riskejä monta vuotta, mutta lopulta vaakakupissa painoi ulkonäkö toimenpiteen jälkeen.

– Oli enää pelko, että miellyttääkö lopputulos silmääni, Kantola sanoo jälkeenpäin.

Hyvin kuitenkin kävi. Rinnat Kaivolalle laitettiin Virossa Tallinnassa suomalaisen klinikan The Lookin kautta.

Kaivolan mukaan myös toipuminen on sujunut paremmin kuin hän ajatteli.

– Varovainen on pitänyt olla, mutta se ei ole rajoittanut elämääni.

Sosiaalisesta mediasta paineita

Kaivolalle sosiaalinen media, erityisesti Instagram ja Snapchat, ovat tuoneet mukanaan ulkonäköpaineita. Hän uskoo, että niin se on monella nuorella aikuisella.

– Itse vietän aikaa somessa ja uskon, että varmasti kaikilla nuorilla naisilla paineet kasvavat.

Kaivola kuitenkin tiedostaa, että somekanavia kohtaan on hyvä olla tietynlaista kriittisyyttä kuvien suhteen. Silti hän ei kiellä, etteikö sillä olisi ollut vaikutusta hänen päätökseensä tehdä kauneusleikkausta.

– Kyllä siinä väkisin tulee mieleen, että olisipa itse tuon näköinen ja olisipa itsellä samannäköinen kroppa. Omalla kohdalla se vahvisti sitä, että tuli sellainen ahaa-elämys, että oli aika lähteä leikkaukseen.

Kaitlin uskoo, että sosiaalisesta mediasta tulevat paineet vaikuttavat nuorten naisten itseluottamukseen. Kuva: Tanja Kröger / Yle

Kauneusihanteet muuttuneet

Kun Kaivolalta kysyy, millainen on hänen mielestään kaunis ihminen, pohtii hän vastausta pitkään.

Jokaisella on omanlaiset kauneusihanteet, mutta sosiaalisen median tarjoama kuva on Kantolan mukaan tietynlainen.

– Siellä kauneusihanne on isot rinnat ja kauniinmuotoiset pulleat huulet sekä isot silmät. Lantio on leveä, mutta vyötärö kapea. Uskon silti, että eri asiat sopivat eri ihmisille. Joillekin pienet tai ohuet huulet sopivat hyvin.

Mehiläisen plastiikkakirurgi Jukka Kostiaisen mukaan kauneusihanteissa on tapahtunut suuri muutos. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, minkäkokoisia implantteja nuoret naiset itselleen haluavat.

– Jos 90-luvulla laitettiin kahden desin implantteja, niin nyt ne ovat kolmen ja neljän desin välillä. Myös täyteaineet ja tietyt laserkäsittelyt ovat yleistyneet.

Kostiaisen mukaan implanttien koko on kulttuurikysymys.

– Jollakin tavalla muoti-ilmiöt tässäkin pelaavat. Varmasti myös sosiaalinen media voi vaikuttaa.

Kun lääkäri on kieltäytynyt esimerkiksi suurentamasta rintoja entisestään, on saattanut käydä niin, että seuraavalla kerralla käydessään asiakas sanoo hankkivansa isommat muualta

Plastiikkakirurgi Jukka Kostiainen

Kostiaisen mukaan tavoitteena on edullinen ulkonäkö.

– Edulliseen ulkonäköön liitetään yleinen edustavuus, fiksuus ja jonkunlainen energisyys, terveys ja itsestä huolehtiminen.

Kostiaisen mukaan potilaan täytyy olla realistinen tavoitteidensa kanssa. Myös niin voi käydä, että kauneusleikkauksiin tai -toimenpiteisiin jää koukkuun. 

– Kun lääkäri on kieltäytynyt esimerkiksi suurentamasta rintoja entisestään, on saattanut käydä niin, että seuraavalla kerralla käydessään asiakas sanoo hankkivansa isommat muualta.

Lisää täyteaineita

Kaitlin Kaivola kokee olevansa tyytyväinen itseensä, mutta aikoo siitä huolimatta ottaa vielä huuliinsa täyteaineita, koska niiden vaikutus huulissa lähtee pois.

– En ole ainakaan kuvitellut, että olisin ilman täyteaineita.

Myös uusi rintaleikkaus on käynyt mielessä.

On totta, että omille rinnoille tulee vähän sokeaksi operaation jälkeenkin. Koen kuitenkin, että rintani ovat nyt sopusuhdassa kehoni kanssa

Kaitlin Kaivola

– On totta, että omille rinnoille tulee vähän sokeaksi operaation jälkeenkin. Koen kuitenkin, että rintani ovat nyt sopusuhdassa kehoni kanssa.

4- ja 6-vuotiaiden lasten äitinä Kaivola kehottaa rintaimplantteja harkitsevaa ottamaan silikonit vasta sitten, kun lapset on hankittu. Niin hän teki itsekin.

– Kropassa tapahtuu muutoksia. Siinä voi olla riski, ettei ole tyytyväinen ja joutuu uusintaleikkaukseen.

.
.