1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jäätilanne ja tulvat

Valtavat jääröykkiöt kasaantuivat rantaan, tuhannet vaelsivat katsomaan – "En ole koskaan nähnyt tällaista!"

Metrien korkuiset jääröykkiöt ovat saaneet aikaan kansanvaelluksen Perämeren rannikolla.

Uutisvideot: Kovat tuulet kokosivat jäävuoret Lohtajan Ohtakarille
Uutisvideot: Kovat tuulet kokosivat jäävuoret Lohtajan Ohtakarille
Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ne syntyivät ilmeisesti yhdessä yössä. Nostivat jopa kuution kokoisia kiviä korkealle. Yhdessä mökissä nukkui mies, joka ei kuitenkaan herännyt jään rytistessä rantaan. Myrskyisänä yönä kun meteliä on muutenkin.

– Täällähän kuuluu se kova tohina ilman tuota jytinääkin, muistuttaa lohtajalainen Liisa Jukkola.

Viime viikolla muodostuneet metrien korkuiset jääröykkiöt ovat saaneet arviolta jo tuhannet ihmiset ajamaan merenrantaan näkyä ihastelemaan. Röykkiöitä on ainakin Kokkolan pohjoispuolella muun muassa Lohtajan Ohtakarissa, Marinkaisissa sekä vielä pohjoisempana Himangalla ja Kalajoella. Pelkästään Ohtakarin näkyä on käynyt katsomassa Merivartioston arvion mukaan tuhat ihmistä päivässä.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Myös Esa Herlevi tuli paikalle somessa levinneiden kuvien innostamana:

– En ole kyllä koskaan nähnyt, enkä usko, että koskaan näenkään tällaista!

Vanhempi merivartija Timo Antila sanoo, että ulkoluodoilla näyt ovat jokatalvisia, mutta Lohtajan rantaan röykkiöt kasaantuvat paikallisten arvion mukaan kerran 40 vuodessa.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrick Eriksson sanoo, että ilmiö on kuitenkin jopa yleinen. Röykkiöitä muodostuu Perämeren rannikolla joka talvi ja joillakin paikoilla, kuten Hailuodon länsireunalla, se on tyypillistäkin. Saariston sisällä näin tapahtuu kuitenkin harvemmin.

Kun jää kerran lähtee liikkeelle, siinä on valtavia voimia.

Jääasiantuntija Patrick Eriksson

Tarvitaan kaikin puolin otolliset olosuhteet, jotta viereisen selän jää on kulkeutunut rantaan:

– Jääpeite on hieman haurastunut ja pehmentynyt. Otollisten tuulten ansiosta se on lähtenyt työntymään ja murskautumaan rantaan, kuvaa Eriksson.

Kuva: Ari Vihanta / Yle

– Kun jää kerran lähtee liikkeelle, siinä on valtavia voimia ja se näkyy tällaisena ilmiönä, sanoo Eriksson.

Tuuli painaa jäätä vain muutaman sentin sekunnissa. Se kuitenkin riittää suuren jääkentän liikuttamiseen. Rannan kohdatessaan jään on pakko rikkoutua, ja se nousee suuriksi palikoiksi päällekkäin.

Röykkiöt lähtevät vain sulamalla, ne eivät liu'u takaisin mereen. Vedenpinnan vaihtelu voi kyllä nostaa röykkiöitä liikkeelle kareilta, mutta rantaan nousseita kasoja vesi ei käy hakemassa. Jääasiantuntija Patrick Eriksson uskoo, että sulaminen voi hyvinkin viedä juhannuksen tuolle puolen.

Hän arvioi myös, että ilmiö voi ilmastonmuutoksen myötä yleistyä. Leudompina talvina saaristojen saama vankka kiintojääpeite ei enää olekaan yhtä vankka. Leudot jaksot haurastuttavat jääpeitettä ja avomeri velloo lähempänä rantaa kuin aiemmin. Kun tuuli alkaa puhaltaa ja puskea, se voi Erikssonin arvion mukaan johtaa herkemmin tällaisiin näkyihin muuallakin kuin ulkosaaristossa.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ohtakarin kohdalla ulompana jäät olivat vielä runsas viikko sitten irti, sittemmin yöpakkaset jäädyttivät ne. Vanhempi, kasautunut jää oli maanantaisten mittausten mukaan hieman yli 20-senttistä. Yöpakkasten viikon sisällä aikaansaama jää taas on vain 4-senttistä. Antila muistuttaa, että vielä viikkoa aiemmin sen tilalla oli railoja, joissa joutsenet uiskentelivat.

Merivartija turvautuikin pääsiäisenä megafoniin kaitsiessaan liian kauas lähteneitä ilmiön ihastelijoita. Myös korkeiden jääröykkiöiden päälle kiipeäminen hirvittää joitakin. Tiistaina merivartiosto ilmoitti, että ihastelijoiden kannattaa pysyä tukevasti rannalla.

Myös paikalliset ovat yrittäneet huudella varoituksia:

– Kyllähän täällä kaikki on vaaranpaikkaa, kun jää ei ole minkään paksuista, sanoo Liisa Jukkola.

Kuva: Ari Vihanta / Yle