Kotiruoka ei ole hifistelyä – ja reseptitkin saa kotikeittiössä unohtaa

Kotiruoka voi olla tacoja tai kaalilaatikkoa, kunhan se on tehty läheisille ja kotona.

kotiruoka
Pikkutyttö syö kotiruokaa.
Ruokamuistot vievät monesti lapsuuteen ja perheen yhteisiin ruokailuhetkiin. Mika Kanerva

Mitä kotiruoka on ja onko itse tehty ostettua ruokaa terveellisempää, kysytään netin keskustelupalstoilla.

– Kotiruoka on perusraaka-aineista tehtyä ja siihen käytetään aikaa sekä rakkautta. Sitä tehdään läheisille ja kotona, luonnehtii projektipäällikkö Susanna Ihanus.

Susanna Ihanuksen mukaan kotiruokaa ei tehdä hifistellen ja reseptitkin saa useimmiten unohtaa, sillä ne tulevat selkäytimestä. Terveellisyyskään ei ole kotiruoan ensisijainen tavoite.

– Kotiruoka ei ole tuote. Se on pakkauksessa vain silloin, kun viet sen tähteet lounaaksi työpaikalle, Ihanus naurahtaa.

Tacoja tai puolivalmisteita

Viime vuosina Suomessa on keskusteltu siitä, miten tärkeätä olisi, että perheet pysähtyisivät syömään yhdessä. Sillä, tehdäänkö yhteinen ateria alusta asti itse, ei ole merkitystä, vaan tärkeintä on yhdessä oleminen ja toisten kuunteleminen.

Puolivalmisteita ja eineksiä saa kotiruoassa käyttää lisukkeena. Esimerkiksi lämmitettyä maksalaatikkoa Ihanus ei kuitenkaan pidä kotiruokana tai kotona tehtynä, vaikka se kotona syötyä ruokaa voikin olla.

– Mietin itseäni, miten käsitykseni kotiruoasta on muuttunut aikuisiän aikana. Jos tekee aasialaista ruokaa kotona, pilkkoo ja silppuaa, niin onhan sekin kotiruokaa vaikkei perinneruokaa olekaan. Kotiruoka voi olla jollekin taco-ateria ja toiselle kaalilaatikko, Susanna sanoo.

Hän miettii, kenellä on oikeus määritellä kotiruoka, ja miksi.

– Kaikki tekevät valintoja oman arkensa mukaan. Pitäisikö pastalevyt aina veivata jauhoista asti itse – ketä auttaa, että syyllistetään?

Lapsi syö pitsaa
Kotiruoka tänään on erilaista kuin vuosikymmeniä sitten. Mika Kanerva

Itse tehty ruoka on rakkaudenosoitus

Susanna Ihanus työskentelee projektipäällikkönä hankkeessa (siirryt toiseen palveluun), joka pyrkii lisäämään nuorten kasvistenkäyttöä. Hän osallistui kevättalvella Lontoossa konferenssiin, jossa pohdittiin muun muassa kotiruokaa ja kotona tehtyä ruokaa sekä niiden terveellisyyttä.

– Suomalaisessa ruokakeskustelussa kärki on aika paljon terveydessä. Koko ajan sanotaan, mitä ei saa syödä ja mitä pitäisi välttää. Kuitenkin ruoka on mitä suurimmassa määrin ihmisten välistä vuorovaikutusta, Ihanus sanoo.

Ihanus muistuttaa, miten joissain kulttuureissa on tapana viedä surutaloon ruokaa. Itse tehtyä, ei ostettua. Ruoalla osoitetaan rakkautta, kun ei ole sanoja kuvata tunteita.

– Kun läheisesi tekee sinulle ruokaa, se on aina rakkaudenosoitus.