yle.fi-etusivu

Markus Lohi: Länsi-Pohjan soteyhtiö ei ole fiksua

Keskustan rovaniemeläinen kansanedustaja Markus Lohi pitää mahdollisena, että tuleva maakunta ei hyväksy Meri-Lappiin suunnitteilla olevaa yksityisen ja julkisen sektorin yhteisyritystä palveluntuottajaksi.

Markus Lohi
Länsi-Pohjan keskussairaalaan ohjaava kyltti.
Jenni Mehtonen / Yle

Keskustan kansanedustaja ja Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi ei pidä Länsi-Pohjaan valmisteltua soteyhtiötä viisaana ratkaisuna.

– Minusta se ei ole fiksua. Palvelut karkaavat pois omista käsistä. Mitä sitten, jos yhtiö päättää lopettaa palvelut, Lohi kysyy.

Lohen mielestä tuleva maakuntahallinto ei välttämättä hyväksy yhtiötä palveluntuottajaksi.

– Maakunta voi asettaa omia kriteereitä lain lisäksi.

Meri-Lapissa on suunnitteilla yksityisen ja julkisen sektorin yhteisyritys, joka vastaisi valinnanvapauteen kuuluvista palveluista, kuten terveyskeskuksista.

Suunnitelmien mukaan kunnat tekisivät yhtiön kanssa pitkäaikaisen sopimuksen, joka sitoisi myös tulevaa maakuntaa. Lohen mielestä vaikka sitova sopimus olisi mahdollinen, se ei olisi reilu muuta Lappia kohtaan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin toimintaa laajennettaisiin niin, että sille siirrettäisiin perhe- ja ikäihmisten palveluja sekä viranomaistehtävät.

Erityisesti hiertää synnytysten tulevaisuus

Kemi-Tornion ja Rovaniemen välit ovat kärjistyneet sen jälkeen, kun tuli ilmi, että Lapin sairaanhoitopiiri haluaa keskittää Rovaniemelle muun muassa synnytykset, kirurgisen päivystyksen ja psykiatriaa.

Lohi vakuuttaa, että myös Rovaniemeltä löytyy tahtoa turvata Kemin sairaalan palvelut.

– Uudistuksessa halutaan turvata palvelut kaikkialla Lapissa. Tarvitaan vain järkevää työnjakoa. Kärjistynyt tilanne on lähtenyt liikkeelle sairaanhoitopiirien keskinäisestä neuvotteluista, josta alkoi aivan turha lumipalloefekti. Tilanteesta syntyi julkisuuteen väärä kuva.

Lohi korostaa, että yhtiömallin käytettävä energia olisi hyvä suunnata koko maakunnan yhteiseen malliin. Myös synnytyksiin olisi haettava yhteinen ratkaisu.

– Synnytykset on yksi erilliskysymys. Ongelma säilyy, vaikka palvelut yhtiöitettäisiin. Voitaisiin yhdessä pohtia, jatkuisivatko ne johonkin vuoteen asti tai asetettaisiinko jokin synnytysten määrä kriteeriksi jatkolle, Lohi ehdottaa.

Meri-Lapin kuntien valtuustot päättävät Länsi-Pohjan soten jatkosta yhtä aikaa 24. huhtikuuta.