Suomen viimeinen Euromarket sulkeutuu – ei kelvannut kenellekään

Kauppa olisi vaatinut isot investoinnit, jotta siitä olisi saatu ajanmukainen ja kannattava.

Euromarket
Kotkansaaren Euromarket suljetaan huhtikuun lopussa 2017.
Kotkansaaren Euromarket suljetaan huhtikuun lopussa 2017.Antti Ojala / Yle

Suomen viimeinen Euromarket Kotkassa suljetaan ensi viikon torstaina. Kaupan liha- ja kalatiski suljettiin jo ennen pääsiäistä. Keskon ostamalle kaupalle ei löytynyt määräaikaan mennessä ostajaa, joten kauppa sulkee ovensa.

Kesko osti Suomen Lähikaupan marraskuussa 2015, jonka jälkeen Kuluttaja- ja kilpailuvirasto velvoitti Keskoa myymään 60 kauppaa kilpailijoille liian suureen markkinaosuuteen vedoten. Kaupoilla oli vuosi myyntiaikaa. Ensin Kesko yritti löytää ostajan itse, jonka jälkeen halukasta jatkajaa etsi KKV:n määräämä riippumaton asiantuntija.

Tiedote asiakkaille Kotkansaaren Euromarketin ovessa.
Tiedote asiakkaille Kotkansaaren Euromarketin ovessa.Antti Ojala / Yle

Kotkan Euromarketin lisäksi myyntilistalla oli myös Siwa Kausala Iitissä, jolle ei myöskään löytynyt jatkajaa. Siwa sulkee ovensa tänään tiistaina.

Kohtuuttomat investointitarpeet

Kuluttaja- ja kilpailuvirasto ei velvoita Keskoa lopettamaan kauppoja, koska ne eivät kiinnostaneet myöskään kilpailijoita. Halutessaan Kesko olisi voinut jatkaa niissä toimintaa itse. Keskon näkökulmasta kiinteistöjen investointitarpeet olisivat olleet kohtuuttomat.

– Jotta kaupoista olisi saatu ajanmukaiset, niihin olisi pitänyt investoida merkittävästi, sanoo Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Antti Palomäki.

Kotkan Euromarketin sijainti ja liikenneyhteydet olisivat päivittäistavarakaupan kannalta hyvät, mutta suuria investointikuluja ei näidenkään avulla saataisi takaisin.

Todennäköisesti korkeat investointikulut olivat esteenä myös sille, ettei ostajaa kauppatoiminnalle löytynyt.

Euromarket ehti toimia Kotkassa 36 vuotta. Se tunnettiin pitkään Eka-markettina.