40 miljoonaa euroa, 720 asuntoa: Jyväskylän Kortepohjan ylioppilaskylässä alkaa massiivinen peruskorjaus

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta peruskorjaa viisi tornitaloa Kortepohjassa. Talojen ulkoasu on suojeltu, mutta sisukset uusitaan nykyaikaan.

Kuva: Yle

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta  peruskorjaa Kortepohjan ylioppilaskylän A, B, C, D ja E -tornitalot. Massiivinen peruskorjaushanke alkaa jo tänä keväänä A-talon ja ravintola Rentukan peruskorjauksilla. Ne valmistuvat näillä näkymin ensi vuoden alkupuolella.

Suunnitelmien mukaan peruskorjaus jatkuu talo kerrallaan, ja kaikki viisi taloa on remontoitu vuonna 2022.

Remonttiurakan kustannusarvio on noin 40 miljoonaa euroa. Sen aikana peruskorjataan kaikkiaan 720 asuntoa, 144 asuntoa kussakin viidessä talossa.

Talojen julkisivut on suojeltu, mutta remontissa niiden sisäosien pinnat, ikkunat, ovet, talotekniikka ja sekä ilmanvaihto- ja vesijärjestelmät uusitaan. Samoin kaikki keittöt ja märkätilat rakennetaan uusiksi.

Talojen tilajako säilyy pääosin ennallaan. Niiden asunnot ovat pieniä yksiöitä, joista on kysyntää.

Viisi peruskorjattavaa taloa on rakennettu 1960- ja 70-luvuilla, ja JYY:n mukaan peruskorjaus jatkaa niiden elinikää pitkälle tulevaisuuteen.

– Kun urakka on valmis, koko asuntokantamme on 2000-luvulla rakennettua tai peruskorjattua, JYYn toimitusjohtaja Marko Huttunen toteaa.

Peruskorjaukset eivät ole koskeneet eivätkä koske DDR-taloina tunnettua MNOP-rakennuskompleksia eikä K- ja L-taloja. Ne puretaan seuraavan kymmenen vuoden aikana, ja niiden korttelialue rakennetaan uudelleen.

Ylioppilaskylän keskusrakennus Rentukka, muuttuu remontin yhteyssä merkittävästi. Siitä on tarkoitus rakentaa opiskelijoiden yhteinen olohuone ja ylioppilaskylän sosiaalinen keskus. Ylioppilaskylässä asuu kaikkiaan yli 1900 opiskelijaa.

JYY on keskittämässä eri puolilla ylioppilaskylää olevat kerhotilat Rentukan ensimmäiseen kerrokseen. Samalla aulasta tehdään palvelu- ja infopiste.

Toiseen kerrokseen tulee ruokaravintola ja terveysliikuntaan painottuva kuntosali. Ravintolan remontissa tavoitellaan kotoisan olohuonemaista tunnelmaa, ja sisustuksessa käytetään hyväksi Rentukan vanhoja huonekaluja.