Kouluruoan hinta vaihtelee merkittävästi Lapissa

Halvinta kouluruoka on Torniossa ja Rovaniemellä. Kallein kouluateria löytyy Pelkosenniemeltä.

kouluruoka
Lounas.
Lapissa kouluruoan hinta vaihtelee 2,30 eurosta lähes kahdeksaan euroon.Mikael Juntunen / Yle

Kouluruokailun kustannukset vaihtelevat huomattavasti eri puolilla Lappia. Halvinta ruoka on Torniossa ja Rovaniemellä, missä ateria maksaa noin 2,30 euroa. Kolmanneksi halvimmat ateriat tarjoillaan Kemijärvellä, jossa kouluruoan hinnaksi on laskettu noin 2,80 euroa.

Kemissä ateria maksaa noin 3,50 euroa, mikä on Lapissa kahdeksanneksi edullisinta. Kalleinta kouluruoka on Pelkosenniemellä, jossa aterian hinta on lähes kahdeksan euroa.

Kunnanjohtaja Pertti Severinkangas kertoo, että Pelkosenniemellä hintaa nostaa ainakin välipalatarjoilu.

– Hintaan voivat vaikuttaa myös kuljetuskustannukset. Pelkosenniemellä ruokaa ei tehdä siinä koulussa, missä opiskellaan, vaan se tuodaan kunnan keskuskeittiöstä eli palvelukodilta.

Mitä suurempi yksikkö, sitä edullisempi ateria

– Yleensä se on niin että, mitä suurempi yksikkö niin sitä edullisempaa se on eli ikään kuin kustannukset oppilasta kohden ovat pienempiä, kertoo opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Esimerkiksi Rovaniemen kouluissa kustannukset vaihtelevat oppilasmäärän mukaan 1,91 eurosta 5,95 euroon per oppilas.

Myös ruoan menekki vaikuttaa kokonaisuuteen.

– Positiivisella näkökulmalla jos ajatellaan, että kaikki oppilaat syövät hyvällä ruokahalulla niin toki ruoan menekki on suurempi ja kustannukset kasvaa.

Tiedot selviävät Opetushallituksen raportista, jossa on laskettu perusopetuksen kouluruokailun kuntakohtaiset kustannukset oppilasta kohden päivässä. Luvut ovat vuodelta 2015, sillä tuoreempia ei ole koko Suomesta vielä saatavilla.

Katso tästä, mitä kouluruoka maksaa kunnassasi.