Hyppää sisältöön

"Monet naiset tsemppaavat liikaa" – Nainen, relaa ja iloitse vaihdevuosista!

Älä uhriudu, neuvoo lääkäri. Itsetuntemuksen lisääntyminen voi tehdä vaihdevuosista elämäsi parasta aikaa.

Kuva: AOP

– Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa elämää. Usein vapauttaa energiaa, kun tunnustaa, että aina ei ole paras päivä. Ei vaihdevuosista pidä uhriutua, tykittää naisten hyvinvoinnista kirjan vastikään kirjoittanut urheilulääkäri Pippa Laukka.

Ei ole kiva kärsiä unettomuudesta tai kuumista aalloista tai muista vaihdevuosiin usein liittyvistä ongelmista.

Oireisiin kannattaa hakea apua, mutta yhtä tärkeää on löytää empatiaa itseään kohtaan.

– Monet naiset yrittävät tsempata liikaa. Jos on nukkunut huonosti, niin ei varmaan kannata pestä kaikkia ikkunoita tai vetää pitkää lenkkiä.

– Vaarana on, että liika yrittäminen vie päin seinää ja kohti totaalistoppia, Laukka sanoo.

Minäkuva muuttuu

Vaihdevuodet ovat naiselle iso muutos. Keskeisimmät fysiologiset hyödyt liittyvät kuukautisten ja niihin mahdollisesti liittyvien vaivojen loppumiseen ja hormonivaihtelujen tasaantumiseen. Myös ehkäisytarpeen poistuminen on monelle helpotus.

– Kyllä se monella tavalla on vedenjakaja naisen elämässä. Muutoksiin pitää suhtautua niin, että vaihdevuodet eivät ole mikään kammotusvaihe vaan päinvastoin, kannustaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.

Fyysiset muutokset pakottavat päivittämään koko minäkuvan.

– Tässä iässä nainen tuntee itsensä jo varsin hyvin. Moni on oppinut, että aina ei tarvitse elää olemalla muiden käytettävissä. Nyt viimeistään on lupa ja mahdollisuus keskittyä nautiskelemaan ja miettiä, mitä itse elämässä haluaa, sanoo Pirkko Brusila.

Lakkaa suorittamasta muiden vaatimuksia

Vaihdevuosien psyykkisiä hyötyjä voivat olla itsetunnon kasvu, myötätunnon lisääntyminen ja kyky elää tässä hetkessä.

– Vaihdevuosien ja ikääntymisen myötä tiedostetaan elämän rajallisuus. Ymmärretään, että vastaranta näkyy ja me emme ole täällä ikuisesti, Pippa Laukka kuvailee.

Pirkko Brusila toivoo, että naisilla olisi rohkeutta tehdä omia valintojaan. Suorittajan roolista olisi hyvä päästä irti.

– Meidän maailmankuvaan kuuluu, että koko ajan pitäisi olla jotain muuta kuin mitä me ollaan. Se on pinnallista ja valheellista.

Tee elämästä omannäköistäsi

Kun ruuhkavuosien jälkeen uskaltautuu oikeasti miettimään, mitä elämältä haluaa, voi vaihtoon lähteä työpaikka, puoliso tai asuinpaikka.

– Moni nainen voimaantuu vaihdevuosi-iässä laittamaan elämän uuteen järjestykseen. Silloin on oppinut näkemään oman arvonsa ihmisenä ja naisena, ei pelkästään suoritusten kautta, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila sanoo.

Keskellä vaihdevuosien fyysistä ja psyykkistä myllerrystä muutoksen hyviä puolia voi olla vaikea nähdä. Itsesääliin ja uhrin rooliin ei kuitenkaan kannata jumiutua.

Asiantuntijat rohkaisevatkin naisia puhumaan vaihdevuosista ja tukemaan toisiaan.

– Yhteiskunnallisesti nämä asiat eivät ole enää niin hävettäviä ja salailtavia, lohduttaa urheilulääkäri Pippa Laukka.

– Muutos lähtee naisista itsestään. Enemmän pitäisi puhua ja rohkeammin uskaltaa tunnustaa, että voi olla huono päivä tai heikko hetki.