Kun ruoasta tuli vihollinen: "Söin itseni ulos suljetulta osastolta, jotta pääsisin taas laihduttamaan"

Anoreksia oli varastaa Camillan elämän. Syömishäiriöistä kärsii Suomessa arviolta joka kymmenes teinityttö.

syömishäiriöt
Camilla Kriikku
Camilla KriikkuMårten Lampen / Yle

Kolme lusikallista puuroa aamulla. Vähän kanaa ja salaattia illalla. Kourallinen kuivattuja hedelmiä ennen nukkumaanmenoa. Näillä eväillä teini-ikäinen Camilla Kriikku kuihdutti itsensä sairaalahoitoon.

– Koko sun ihmisarvon alkaa määrittää se, minkä verran sä syöt. Tulee tunne, että olen huono ihminen, kun söin tämän verran, Camilla kuvailee anorektikon ajattelutapaa.

Camillan anoreksian laukaisi vaikea kotitilanne. Perfektionistin luonteella hän alkoi kontrolloida syömistään, kun ei pystynyt vaikuttamaan ympärillään tapahtuviin muihin muutoksiin.

Samalla hän ymmärsi, ettei käyttäytyminen ollut normaalia.

– Mua ei enää kauheasti kiinnostanut, mitä mun järki sanoi. Siinä vaiheessa halusin antaa sairaudelle vallan.

"Mikä siinä syömisessä on niin vaikeaa?"

Camilla laihtui vähitellen niin paljon, että seitsemännen ja kahdeksannen luokan välisenä kesänä hänet otettiin hoitoon HYKSin syömishäiriöosastolle.

Hoidon edistymistä vaikeutti syömishäiriöosaston sulkeutuminen kesäksi. Potilaat siirrettiin suljetulle psykiatriselle osastolle. Camilla koki, ettei siellä ymmärretty anoreksiaa.

– Hoitajat lähinnä tiuskivat, että "syö nyt se ruokasi, mikä siinä on niin vaikeaa?" Ajattelin, että "anteeksi, mä olen täällä just sen takia kun se ON niin vaikeaa!"

Suljetulta osastolta pääsi ulkoilemaan aluksi vain 15 minuuttia päivässä. Hoidon edistyessä aikaa vähitellen pidennettiin. Muuta tekemistä ei oikein ollut.

Nälkiintynyt pystyy ajattelemaan vain ruokaa

Sairaalassa elämä ja ajatukset pyörivät ruoan ympärillä. Camilla koki, että hoito auttoi hänet pahimman yli, mutta ei parantanut.

– Hoitoon pitäisi saada monipuolisuutta ja jotain tekemistä, jotta ajatukset saisi pois ruoasta. Kun aivot ovat nälkiintyneet, niin anorektikko ei pysty ajattelemaan muuta kuin ruokaa.

Camilla toivoo, että syömishäiriöisiä hoitavilla olisi omaa henkilökohtaista kokemusta syömishäiriöistä. Se auttaisi ymmärtämään syömishäiriöisen vääristynyttä tapaa ajatella ruokaa ja syömistä.

– Lopulta söin itseni ulos suljetulta osastolta. Esitin hoitajille, että olen ihan fine. Sen takia, että pääsisin sieltä ulos ja takaisin laihduttamaan.

Vaihtoehtoina sairaalakierre tai syömisen opettelu

Camillan äiti ei katsonut hyvällä tyttärensä laihdutuskierrettä. Hän oli huolestunut ja vihainenkin.

– Mamma uhkasi laittaa mut takaisin osastolle. Silloin mulle tuli pysähdys: haluanko mä, että elämä on tällaista?

Koko kauniin kesän viettäminen sairaalassa sai myös vertaamaan omaa elämää kavereiden elämään.

– On todella rajoittavaa, kun koko elämä pyörii sen ympärillä mitä on syönyt tai mitä tulee syömään.

Elämä on elämisen arvoista

Camilla Kriikku
Mårten Lampen / Yle

Omista oivalluksista alkoi todellinen parantuminen. Tärkeintä oli opetella tunnistamaan, mitkä ajatukset ja tuntemukset olivat sairauden aiheuttamia, eivätkä normaaleja.

Sairaudesta irti pyristeleminen ei ole ollut helppoa.

– Välillä tulee ylä- ja alamäkiä. Sä vihaat itseäsi, kun yrität parantua.

Camilla haluaa muistuttaa syömishäiriöiden kanssa kamppailevia, että omalla toiminnalla on merkitystä. Ruokaan liittyviä vääristyneitä ajatuksia voi opetella tunnistamaan ja hallitsemaan. Elämässä on niin paljon muutakin kuin ruoka.

– On tosi tärkeää muistaa, että mä olen tämän elämän arvoinen. Se on mulle annettu ja mä haluan sen elää. Piste.

Nykyään Camilla voi hyvin. Loppukeväästä hän painaa päähänsä valkolakin. Koko elämä on taas edessä.

Lisää nuorten ajatuksista ja elämästä Yle Uutisluokan päivänä tiistaina 25.4.2017 Ylen kanavilla ja verkossa. Jutussa haastateltu Camilla Kriikku on tiistaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa klo 7.15.