1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtava satamalaajennus suunnitteilla Luulajaan – kustannusarvio yli kolme miljardia kruunua

Kyseessä on Ruotsin suurin ruoppaushanke. Sen toteutuminen mahdollistaisi, että Luulajaan voisivat liikennöidä nykyistä jopa neljä kertaa suuremmat alukset.

Meri- ja rannikkoliikenne
Kuvankaappaus SVT:n uutisesta.
Kuvankaappaus SVT:n uutisesta.

Pohjois-Ruotsissa Luulajassa suunnitellaan huomattavaa satamalaajennusta. Ruotsin radion (siirryt toiseen palveluun) ja SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan aikeena on ruopata väylä 15-metriseksi, mikä mahdollistaisi, että Luulajaan voisivat liikennöidä nykyistä jopa neljä kertaa suuremmat alukset eli Itämeren suurimmatkin laivat.

Malmporten -hankkeen tavoitteena on kaksinkertaistaa Luulajassa laivattavan malmin määrä eli nostaa se nykyisestä viidestä miljoonasta tonnista kymmeneen miljoonaan tonniin.

Kyseessä on Ruotsin suurin ruoppaushanke. Sen kustannusarvio on runsaat kolme miljardia kruunua eli yli 300 miljoonaa euroa. Ruotsin maankäyttö- ja ympäristötuomioistuin on näyttänyt hankkeelle vihreää valoa.

Ruoppausmassoja syntyisi 20 miljoonaa kuutiota. Jos ne kasattaisiin täysimittaiselle jalkapallokentällä, kasa olisi Ruotsin korkeimman vuoren, Kebnekaisen korkuinen.

Hanketta suunnittelevat Ruotsin merenkulkulaitos, liikennevirasto ja Luulajan satama.

Lue seuraavaksi