Metsästäjät ja poliisi pääsivät sopuun suurriistavirka-avusta Pohjois-Karjalassa – vuosi mietintäaikaa

Esimerkiksi onnettomuushirvien jäljestäminen on SRVA-toimijoiden vastuulla, koska poliisin resurssit eivät ole riittävät.

Suurriistavirka-apu (SRVA)
Suurriistavirka-apuliivi
Sari Törmikoski / Yle

Pohjois-Karjalan alueella ollut suurriistavirka-apusoppa on saatu selvitettyä.

Talven aikana Lieksa, Ilomantsi ja Juuka irtisanoivat SRVA-sopimuksen Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa. Lisäksi Nurmes oli tehnyt ehdollisen päätöksen sopimuksen irtisanomista, jos lieksalaiset eivät pääse poliisin kanssa sopimukseen.

Lauantaina 15.4.2017 Lieksassa pidetyn kokouksen jälkeen kaikki SRVA -sopimuksen Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa irtisanoneet riistahoitoyhdistykset päättivät tehdä yhden vuoden määräaikaiset sopimukset 1.5.2017 – 30.4.2018 väliseksi ajaksi.

– Itä-Suomen poliisilaitos on tyytyväinen siitä, että Pohjois-Karjalan alueella voidaan jatkossakin hoitaa SRVA-toimijoiden avustuksella muun muassa liikenteessä loukkaantuneiden hirvieläinten jäljestys- ja lopetustoimenpiteet tai suurpetojen karkotus- tai poisto-operaatiot, kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisin voimavarat, osaaminen tai käytössä olevat työvälineet eivät mahdollista näiden tehtävien hoitamista, eikä se toisaalta ole edes yhteiskunnan kokonaisedun kannalta järkevää resurssien käyttöä, todetaan poliisista.

Poliisi miettii tulevia ohjeistuksia

Itä-Suomen poliisilaitos kiittää Metsästäjäliittoa ja sen pohjoiskarjalaisia edustajia, Luonnonvarakeskusta, Suomen Riistakeskusta sekä maa- ja metsätalousministeriötä tuesta ja avusta, jota se sai neuvottelujen aikana.

Kipupisteisiin pyritään hakemaan tulevan vuoden aikana erilaisia ratkaisumalleja yhdessä kaikkien toimijoiden kanssa – muun muassa poliisi tarkastelee omia SRVA-toimintaan liittyviä ohjeita ja määräyksiä vielä tämän kevään aikana.