Kuopiossa varaudutaan jo kouluttamaan Finnpulpin työntekijöitä: "Tarvittaessa voimme reagoida nopeastikin"

Savon koulutuskuntayhtymä on perustanut jo oman tiimin Finnpulpin edellyttämiä mahdollisia koulutuksia varten.

koulutus
Havainnekuva Kuopioon suunnitellusta sellutehtaasta.
Havainnekuva Kuopioon suunnitellusta Finnpulpin biotuotetehtaasta.Finnpulp Oy

Savon koulutuskuntayhtymä varautuu Finnpulpin tehtaan Kuopioon tuloon koulutusvalmiuttaan nostamalla. Kuntayhtymä on perustanut erillisen Finnpulp-tiimin, joka pohtii muun muassa metsä- ja logistiikka-alojen sekä teollisuuden toimialojen valmistautumista mahdollisen jätti-investoinnin työntekijöiden kouluttamiseksi.

Koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helveen mukaan oppilaitoksen edustajat ovat käyneet asiasta jo useita keskusteluja Finnpulpin kanssa. Tarvittaessa koulutusmääriä voidaan kasvattaa nopeastikin ja koulutuksia voidaan järjestää myös monessa eri muodossa, kuten tähänkin saakka.

– Finnpulpin arvioitu suora työllisyysvaikutus on 1 500 henkilöä. Totta kai muutkin oppilaitokset kouluttavat tämän alan osaajia, mutta suurin volyymi kohdistuu ammatilliseen koulutukseen, Helve lisää.

Omalla aktiivisuudellaan koulutuskuntayhtymä haluaa Helveen mukaan myös viestittää asian tärkeydestä.

– Haluamme olla liikkeellä asian suhteen mieluummin etupainotteisesti. Silloin voimme tarvittaessa reagoida nopeastikin, kun päätöksiä tehdään.

Helve muistuttaa, että suurten massojen koulutus ei ole ilmaista. Siksi koulutuskuntayhtymä selvittää myös rakennemuutosrahoituksen käyttöä koulutusponnistukseen.

– Valtakunnallisia rakennemuutosrahoja on käytetty yleensä, kun jokin iso toiminto lakkaa. Mutta yhtä lailla rakennemuutosta on myös myönteinen rakennemuutos. Haluamme tuoda esille myös sen rahoitustarpeen.