1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. KalPa (Jääkiekon Miesten Liiga)

KalPan menestys poiki lippujen trokausilmiön – huijauksista kirjattu rikosilmoituksia

Trokaajat pyytävät lipuista kalliimpaa hintaa ja myyvät jopa samoja lippuja moneen kertaan.

KalPan finaalipelien kotiottelut myytiin loppuun reilun puolen tunnin aikana. Kuva: Toni Pitikänen / Yle

KalPan menestys jääkiekon SM-liigassa aina finaalipeleihin saakka on aiheuttanut ikävän lieveilmiön. Finaalipelien kotiottelulippujen huima suosio on saanut myös trokarit ostamaan lippuja ja myymään niitä voitolla eteenpäin verkkokirpputoreilla ja Facebook-ryhmissä.

Trokausilmiöön on tärmännyt myös kuopiolainen Mika Rönkkö, joka jäi ilman finaalilippuja, koska oli hallissa seuraamassa semifinaalipeliä samaan aikaan kun finaaliliput tulivat myyntiin.

– Kovimmat fanit jäivät ilman lippuja, kun oltiin hallilla niin pitkään, Rönkkö harmittelee.

Ei siinä trokauksessa ole mitään järkeä!

Mika Rönkkö

Kahden ensimmäisen kotiottelun liput myytiin loppuun reilun puolen tunnin aikana. Finaaliotteluiden liput KalPan kotipeleihin maksoivat Ticketmasterin kautta halvimmillaan 13 euroa ja kalleimmat kustansivat 39 euroa.

Rönkkö laittoi nettikirpputorille ja Facebookiin ilmoituksen haluavansa ostaa kaksi lippua torstain finaalipeliin. Hintakatoksi hän ilmoitti 50–60 euroa. Rönkkö arvelee ilmoitetun alhaisen hinnan olevan syynä siihen, ettei trokarit ole tarjonneet lippujaan hänelle.

– Facebookissa oli myynnissä huutokaupalla lippuja, joiden lähtöhinta oli 60–100 euroa. Ei siinä trokauksessa ole mitään järkeä!

Tällä kertaa netti-ilmoitus tuotti toivotun tuloksen, sillä Rönkkö sai ostettua kaksi seisomapaikkalippua yhteensä 50 eurolla. Mies aikoo myös toiseen kotiotteluun, jos saa liput kohtuuhintaan.

– Ehdoton yläraja on 60 euroa lipulta.

Verrattavissa verkkokaupparikokseen

Verkkokirpputoreilta tai Facebook-ryhmistä ostetuissa lipuissa voi kuitenkin piillä ikävä yllätys, sillä sähköisen lipun voi rikosmielessä kopioida ja myydä usealle eri ostajalle. Tosiasiassa vain ensimmäinen lipun leimaaja pääsee halliin sisään. KalPan kotihallissa on käytössä elektroninen kulunvalvonta, joka lukee kaikki viivakoodit lipuista.

– Jos joku yrittää samalla viivakoodilla sisään, niin ei enää halliin pääse. Tällainen riski on olemassa, jos ostaa mustasta pörssistä lipun, huomauttaa KalPan markkinointipäällikkö Paula Seppänen.

Seppäsen mukaan lippujen trokaus ei ole millään tavalla hyväksyttävää, mutta heidän resurssinsa eivät riitä sen torjumiseen.

– Totta kai löytyy ihmisiä, jotka ovat varmasti valmiita maksamaan enemmän. Sen tiedän, että moni on ilman lippua jäänyt.

Kuopion poliisilaitokselta vahvistetaan, että lippuhuijauksista on jo tullut muutama rikosilmoitus. Poliisi kannustaakin tekemään rikosilmoituksen, mikäli joutuu lippuhuijauksen kohteeksi. Poliisin mukaan lippuhuijausta voi verrata verkkokaupparikokseen, jossa myyjä pyytää rahat, mutta ei lähetäkään tuotetta.