Iin kuntavaalikohellus päättyi uskomattomaan loppuhuipennukseen

Iin jännittävät kuntavaalit eivät päättyneet edes tuloksen vahvistamiseen. Viimeinen valtuustopaikka meneekin nyt vasemmistoliitolle eikä vihreille.

Kuntavaalit 2017
Iin kunnantalo
Iissä käytiin tiukat kuntavaalit. Värikkäiden vaiheiden jälkeen viimeinen valtuustopaikka menee vasemmistoliiton Hilkka Kalliorinteelle.Yle

Kuntavaalien lopputulos Iissä on muuttunut.

Viimeinen valtuustopaikka menee vasemmistoliiton Hilkka Kalliorinteelle, eikä vihreiden Aila Paasolle. Iin kunnan keskusvaalilautakunta ehti jo vahvistaa virheellisen tuloksen viime keskiviikkona.

Tuloksessa ei kuitenkaan oltu huomioitu, että ennakkoäänten tarkistuslaskenta oli tuonut kymmenen lisä-ääntä vasemmistoliitolle.

Samalla myös puolueen ehdokkaan Hilkka Kalliorinteen vertausluku nousi suuremmaksi kuin hänen kanssaan tasatulokseen päätyneillä vihreiden Paasolla ja keskustan Tellervo Jyrkällä.

Vaalipäivän jälkeisessä tarkistuslaskennassa löytyneet äänet syötettiin kyllä oikeusministeriön tulospalveluun, mutta Iin keskusvaalilautakunta ei huomioinut muutosta vertausluvuissa, kun se vahvisti vaalin tuloksen.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen vahvistaa, että virhe tulkitaan kirjoitus- tai laskuvirheeksi, joka voidaan oikaista paikallisesti keskusvaalilautakunnan päätöksellä.

Kuntavaalit olivat Iissä historiallisen tasaiset, kun kolme eri puolueen ehdokasta päätyi sunnuntain tuloslaskennan jälkeen tasatulokseen ja samaan vertauslukuun.

Lisäpaikan jälkeen vasemmistoliitolla on Iissä yhdeksän valtuutettua.