Hyppää sisältöön

Jean-Luc Mélenchon pyrkii laitavasemmalta Ranskan presidentiksi – Puheet villitsevät jopa hologrammin esittäminä

Presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchon ihailee Venezuelan edesmennyttä presidenttiä ja haluaa estää ympäristötuhon. Vaalitilaisuuksissa Mélenchon hyödyntää hologrammeja, koska ei itse ehdi moneen paikkaan yhtä aikaa.

Mélenchon-hologrammi vaalitilaisuudessa Montpellierissä tiistaina. Kuva: Arnold Jerocki/EPA

Laitavasemmiston presidenttiehdokas ilmestyy lavalle ensin Dijonissa – sitten muutaman minuutin kuluttua Nancyssa, Nantesissa, Grenoblessa, Clermont-Ferrandissa, Montpellierissa sekä Réunionin mertentakaisessa departementissa.

– Nykyinen talouspolitiikka on tulossa tiensä päähän. Jos kysytte miksi, niin katsokaa näitä kaikkia seitsemää salia. Ne ovat ääriään myöten täynnä lopen kyllästyneitä kansalaisia, Mélenchon totesi.

Itse asiassa alkuperäinen Mélenchon puhui ainoastaan Dijonissa, muissa kuudessa kaupungissa nähtiin hänen hologramminsa.

Vasemmistoehdokas on hyödyntänyt vaalikampanjoinnissaan uutta teknologiaa, jonka avulla hän on pystynyt moninkertaistamaan kampanjatilaisuuksiensa yleisömäärän.

Hologrammit kuvaavat Mélenchonia hyvin. 65 -vuotias konkaripoliitikko taitaa julkisuuden hallinnan ja uuden teknologian.

Mélenchonin puhetta voi generoida netissä

Hän on Ranskan presidenttiehdokkaista myös retorisesti taitavin. Television viime viikkojen vaaliväittelyt ovat muistuttaneet paikoin Mélenchonin omaa stand-up -showta.

Mélenchonin kannattajia Montpellierin vaalitilaisuudessa ei haitannut, vaikka ehdokas ei ollutkaan aidosti paikalla. Kuva: Arnold Jerocki/EPA

– Ihailen gasellimaista herkkyyttä, jolla te kiertelette näitä ehdokkaisiin liitettyjä korruptioepäilyjä, Mélenchon tokaisi pääehdokkaiden välisessä, ensimmäisessä TV-väittelyssä.

Mélenchonin parhaille punchlineille on omistettu jopa oma nettisivu. Nuoren ranskalaismiehen kehittämä Mélenchon Machine (siirryt toiseen palveluun) yhdistelee ehdokkaan parhaita heittoja ja generoi käyttäjälleen mélenchonmaisia tokaisuja esimerkiksi verotuksesta, Marine Le Penistä tai kommunismista. 

Mélenchon elvyttäisi runsaalla kädellä

Karismaattisen Mélenchonin vaaliohjelma on radikaali.

Hän nojaa keynesiläiseen taloustieteeseen ja uskoo, että lisäämällä (paljon!) lainarahaa valtion rattaisiin pitäisi talouden lähteä taas liikkeelle.

Suunnitelmat ovat suurellisia: Mélenchon investoisi ensin sata miljardia euroa asumiseen, uusiutuvaan energiaan ja julkisiin palveluihin. Sitten hän käyttäisi 173 miljardia köyhyyden torjumiseen, lyhentäisi työviikkoa ja laskisi eläkeikää 60 vuoteen.

Mélechonin kannattajia vaalitilaisuudessa. Kuva: Arnold Jerocki/EPA

Ranskalaisekonomistit pitävät Mélenchonin suunnitelmia vähintäänkin optimistisina. Onnistuakseen ne vaatisivat myös naapurimaa Saksan siirtymistä elvyttävään politiikkaan, mikä näyttää epätodennäköiseltä.

Myös nykyinen sosialistipresidentti François Hollande on kritisoinut Mélenchonin ehdotuksia epärealistisiksi.

– Huolestuneet vastustajani yrittävät vakuuttaa, että valintani johtaisi jonkinlaiseen katastrofiin: Puna-armeijan tankkien vyöryyn, ydintalveen tai taivaalta sataviin sammakoihin. Kyse on potentiaalisten äänestäjieni pelottelusta, Mélenchon on kuitannut.

Millainen persoona Mélenchon oikein on?

Hän on ainakin kiistattoman älykäs, varsin varautunut ja hyvin tarkka yksityisyydestään. Mélenchonilla on myös vähän hankalan ja aggressiivisen

tyypin maine. Ehdokas itse vakuuttaa kuitenkin rauhoittuneensa ja pehmentyneensä vuosien varrella.

Puhuessaan Mélenchon vaikuttaa joka tapauksessa vilpittömältä. Hänellä on aatteen paloa, sellaista, joka tarttuu kuulijaan.  Ei ole sattumaa, että nimenomaan Mélenchonin vaalitilaisuudet houkuttelevat eniten nuorta ranskalaisyleisöä.

– Hän on ehdokkaista ainoa, jolla on visio nuorten ja planeettamme tulevaisuudesta. Mélenchonin näkemykset ovat raikkaita ja puhuttelevia, Chloé-niminen nuori nainen totesi.

Mélenchon taitaa puheenpidon. Kuva: Frederic Scheiber/EPA

Radikaaleja muutosehdotuksia on useita

Presidenttinä Mélenchon romuttaisi ensin koko nykyisenlaisen presidentti-instituution, jota hän pitää monarkian jäänteenä.

Mélenchon erottaisi Ranskan myös sotilasliitto Natosta ja vaatisi kaikkien EU:n kauppasopimusten neuvottelua uusiksi.

Jos ja kun sopimusten rukkaaminen ei onnistuisi, irrottaisi hän Ranskan koko talousliitosta. Monelle vasemmiston eurooppamieliselle äänestäjälle tämä EU-eron mahdollisuus on Mélenchonin vaaliohjelmassa se kohta, joka aiheuttaa eniten nikottelua. 

Vuoden 2017 presidentinvaaleissa Mélenchon kampanjoi myös ympäristöaatteen nimissä. Hän haluaa lakkauttaa kaikki Ranskan ydinvoimalat ja siirtyä uusiutuvan energian tuotantoon.

Mélenchon vastustaa tehomaataloutta ja puhuu kaunopuheisesti koko luomakunnan, myös eläinten, oikeuksista.  

Jean-Luc Mélenchon puhui kannattajilleen Pariisissa maanantaina. Kuva: Reuters / AFP

Taktiikassa on riskinsä hedonistien ja hanhenmaksan Ranskassa. Pahat kielet syyttävät Mélenchonia myös laskelmoinnista, sillä pienten ympäristöpuolueiden äänet ovat vasemmiston keskuudessa ratkaisevassa asemassa.

Ehdokas itse kertoo tajunneensa, että ympäristökatastrofin uhka on se asia, joka voi vihdoin yhdistää maailman työläiset.

– Kapitalismi ei tuhoa vain itseään, se tuhoaa koko planeettamme, Mélenchon on todennut.

Ketä vasemmiston kannattajat nyt äänestävät?

Mélenchonin unelma olisi voittaa toisella kierroksella äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen. Näissä vaaleissa se ei ole mikään mahdoton ajatus, ovathan gallupit nostaneet Mélenchonin hengittämään ihan kärkiehdokkaiden niskaan.

Tuoreessa muistissa on kuitenkin edellisvaalien kirvelevä tappio.

Vuonna 2012 Mélenchon vakuutti onnistuneilla esiintymisillään ja nousi kilpailemaan pääsystä vaalien toiselle kierrokselle.

Kova gallupkannatus kutistui kuitenkin varsinaisena vaalipäivänä 11 prosenttiin, kun vasemmisto päätyi lopulta taktikoimaan ja äänestämään sosialistien ehdokasta François Hollandea.