Etiopia: Yli 600 ihmistä kuollut viime kuukausien väkivaltaisuuksissa

Yli 25 000 ihmistä on pidätetty toissa vuonna alkaneiden protestien yhteydessä.

Etiopia
Wolfgang Kumm / EPA
Oromon vapautusrintaman jäsenet osoittivat syyskuussa Berliinissä mieltä Etiopian poliittista tilannetta vastaan.

Etiopian hallituksen ihmisoikeuskomissio sanoo, että ainakin 669 ihmistä on kuollut marraskuussa 2015 alkaneissa väkivaltaisuuksissa.

Väkivaltaisuudet alkoivat mielenosoituksista, joissa vaadittiin lisää poliittisia vapauksia.

Hallituksen ihmisoikeuskomissio syyttää raportissaan etupäässä oppositioryhmiä, jotka sen mukaan syyllistyivät laittomiin mielenosoituksiin. Komissio myös sanoo, etteivät turvallisuusjoukot olleet kunnolla varautuneita.

Ihmisoikeusjärjestöt puolestaan syyttävät Etiopian hallitusta ihmisten surmaamisesta protestiaallon aikana ja vaativat riippumatonta tutkimusta.

Kymmeniä tuhansia pidätetty

Etiopian ihmisoikeuskomission mukaan turvallisuusjoukot vastasivat protesteihin asianmukaisin toimin. Komissio kehottaa kuitenkin tuomaan oikeuden eteen ne turvallisuusjoukkojen jäsenet, jotka syyllistyivät välikohtauksiin.

Riippumattoman ihmisoikeusneuvoston johtaja Betsate Terefe sen sijaan sanoo, että pelkästään 33 paikkakunnalla Oromian alueella tehdyssä otoksessa on todettu yli sata surmaa mielenosoituskuukausien aikana.

Terefe huomauttaa, että otoksessa on tietoja vain 33:lta paikkakunnalta. Kuvitelkaa, mikä luku saataisiin, jos tutkisimme kaikki paikkakunnat, hän toteaa.

Poikkeustilan aikana on pidätetty yli 25 000 ihmistä. Tuhansia on sittemmin vapautettu. Hallituksen mukaan joitakin tuhansia syytetään mielenosoitusten järjestämisestä.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on aiemmin kertonut, (siirryt toiseen palveluun) että Etiopian turvallisuusjoukot ovat tappaneet viime kuukausien mielenosoitusten yhteydessä satoja ihmisiä ja pidättäneet kymmeniä tuhansia. Järjestö syyttää Etiopian hallitusta opposition ahdistelusta ja tukahduttamisesta.

Lähteet: AP, Yle Uutiset