Video: Suomalainen satelliitti onnistuneesti matkaan – "Olemme nyt ison tapahtuman alkumetreillä"

Suomalainen Aalto-2 -satelliitti matkaa kansainväliselle avaruusasemalle, mistä se siirtyy omalle Maata kiertävälle radalle.

Ulkomaat
Uutisvideot: Suomalainen satelliitti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen
Uutisvideot: Suomalainen satelliitti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen

Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema satelliitti lähti kohti avaruutta Suomen aikaa reilut kymmenen minuuttia iltakuuden jälkeen. Satelliitin lähtöä siirrettiin useita kertoja. Onnistunutta laukaisua Floridan Cape Canaveral -avaruuskeskuksesta seurattiin kaikkialla maailmassa, myös Suomessa.

Aalto-yliopiston tiloissa kantoraketin nousua seurasi kymmeniä projektissa mukana olleita opiskelijoita. Tunnelma oli silminnähtävän jännittynyt, mutta rauhallinen. Projektin johtaja, professori Jaan Praks kommentoi raketin laukaisua heti tuoreeltaan Ylelle.

– Ensimmäinen vaihe meni erittäin hyvin. Raketti toimi loistavasti. Mitään erikoista ei tapahtunut, Praks huokasi.

Praks huomauttaa, että satelliitilla on vielä "monta mutkaa matkassa". Seuraavaksi satelliitti matkaa kapselin sisällä avaruusasemalle. Kapseli telakoituu muutaman päivän kuluttua ja sen lasti puretaan. Tähän menee viikkoja. Vasta tämän jälkeen satelliittii pääse tilaan, jossa se voidaan laittaa avaruuteen. Tämä taas tapahtuu 4-5 viikon kuluttua.

Onnistuessaan satelliitin tarkoitus on tutkia Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksia.

– Sieltä saadaan täysin uutta tieteellistä tietoa, Praks sanoo.

Eikä tässä vielä kaikki. Aalto-2 on saamassa seuraajia, sillä suunnitelmien mukaan ensi kuussa laukaistaan Aalto 1 -satelliitti. Tänä vuonna lähetetään avaruuteen kaikkiaan jopa viisi suomalaista satelliittiia, kertoo Praks.

– Olemme nyt ison tapahtuman alkumetreillä. Luulen, että Suomen avaruustutkimuksen ja tekniikan kehitys vauhdittuu tästä kovasti.

Praksin mukaan Suomen vahvuus on siinä, että pieniä, Aalto 2:n kaltaisia nanosatelliitteja voidaan tehdä edullisesti.

– Uskon, että pienet satelliitit voivat olla yksi alue missä Suomi voi olla hyvinkin menestynyt. Toivottavasti tämä ala kasvaa voimakkaasti. Meidänkin projekteista on syntynyt jo kaksi aloittevaa yritystä. Molemmat rakentavat omia satelliittejaan täällä Otaniemessä, Praks kertoo.