USA varoittaa Iranin, Kuuban ja Pohjois-Korean tilanteesta

Yhdysvaltain suurlähettiläs Nikki Haley puhui ongelmista YK:n turvallisuusneuvostossa. USA sai vastineeksi kritiikkiä omasta toiminnastaan.

ihmisoikeudet
Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley
Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki HaleyJason Szenes / EPA

Yhdysvallat on huolestunut Pohjois-Korean ja Syyrian ihmisoikeusrikkomuksista ja varoittaa uusista konflikteista Iranissa, Kuubassa ja Pohjois-Koreassa.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Nikki Haley kommentoi asiaa YK:n turvallisuusneuvostossa ja vaati muita maita kiinnittämään enemmän huomiota ihmisoikeusloukkauksiin. Hän lisäsi, että monet konfliktit on ehkäistävissä ja haastoi Venäjän, Kiinan ja muut maat toimimaan.

– Kun valtio alkaa systemaattisesti rikkoa ihmisoikeuksien, se on merkki, se on punainen lippu, se on kovaäänisen sireeni - yksi selkeimmistä mahdollisista indikaattoreista, joka viestii epävakaudesta ja väkivallasta. Se heijastuu myös rajojen yli, Haley sanoi.

Haleyn mukaan esimerkiksi Syyrian konflikti alkoi hallituksen vastaisilla mielenosoituksilla, mutta turvallisuusneuvosto oli haluton puuttumaan tilanteeseen kriisin varhaisessa vaiheessa. Pohjois-Korea puolestaan loukkaa järjestelmällisesti ihmisoikeuksia, uhoaa maan ydinohjelmalla ja ballististen ohjusten ohjelmalla.

– Seuraava kansainvälinen kriisi saattaa hyvinkin tulla paikkaan, joissa ihmisoikeuksista ei piitata. Ehkä se on Pohjois-Korea, Iran tai Kuuba, hän sanoi. Haley mainitsi lisäksi myös kidutukset Burundissa ja Myanmarin etniset iskut.

Yhdysvallat on tällä hetkellä neuvoston puheenjohtajana, joten se voi nostaa kokouksen esityslistalle ihmisoikeuskysymyksiä, vaikka kaikki maat eivät niitä haluaisikaan. Esillä olevien maiden kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen, ne eivät ole halunneet tilannettaan viralliselle esityslistalle.

Seitsemän maata: Venäjä, Kiina, Egypti, Etiopia, Kazakstan, Bolivia ja Senegal vastustivat aiheen käsittelyä ja väittivät, ettei YK:n ihmisoikeusneuvosto on paikka tällaiselle keskustelulle.

Ihmisoikeuksia kuitenkin keskusteltiin asialistan "kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta" käsittelevässä kohdassa turvallisuusneuvostossa.

Kiina: Köyhyys aiheuttaa konflikteja

Kokouksessa Kiinan suurlähettiläs Liu Jieyi painotti köyhyyttä yhtenä konfliktin perimmäisenä syynä, mutta ei sen sijaan maininnut ihmisoikeuksia.

– Kaikkien kansojen olisi pidettävä kehitystä ensisijaisena, hän sanoi.

Venäjän edustaja Evgeniy Zagaynov puolestaan väitti, ettei turvallisuusneuvosto pysty hoitamaan tehtävänsä rauhan ja turvallisuuden säilyttämiseksi, jos se puuttuu ihmisoikeuksiin.

– Tällainen muutos johtaisi turvallisuusneuvoston ”politisoitumiseen” ja alentaisi luottamusta sen työhön, Venäjän edustaja väitti.

Yhdysvallat sai vastapalautetta. Bolivia väitti, että USA:n liittyminen kansainväliseen rikostuomioistuimeen edistäisi ihmisoikeuksia. Yhdysvallat ei ole mukana Kansainvälisessä rikostuomiosituimessa ICC:ssä, sillä se ei ole ratifioinut Rooman perussääntöä.

Yhdysvallat aikanaan hyväksyi ja allekirjoitti Rooman perussäännön presidentti Bill Clintonin toimikaudella, mutta ei ryhtynyt toimiin sen ratifioimiseksi. Myöhemmin Yhdysvallat ilmoitti, ettei se aio ratifioida sopimusta. Myöhemmin Yhdysvallat ilmoitti presidentti George W. Bushin toimikaudella, että se vetäytyy kokonaan sopimuksesta.

USA saa kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöltä

Ihmisoikeusjärjestö epäilee Yhdysvaltain painostavan kokouksessa ihmisoikeuskysymyksillä sen vuoksi, että presidentti Donald Trump haluaa lopettaa rikkomuksia voimakeinoin.

–Jos Trump hallinto haluaa kiillottaa mainettaan oikeuksien puoltajana, sen pitäisi käsitellä ongelmia kotonaan, kuten ihmisiä syrjivää matkustuskieltoa kuudesta muslimienemmistöistä maasta, sanoi Akshaya Kumar, joka on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja YK:ssa.

Lähde: AFP