WHO: Trooppisten sairauksien kitkemisessä suurta edistystä

Denguekuumeen, unitaudin ja matotauti drakunkuliaasin kitkemisessä on edistytty merkittävästi.

trooppiset taudit
Terveysviranomaiset torjuivat denguekuumeen ja zikaviruksen leviämistä asuinalueella Banda Acehissa, Indonesiassa 1. syyskuuta 2016.
Terveysviranomaiset torjuivat denguekuumeen ja zikaviruksen leviämistä asuinalueella Banda Acehissa, Indonesiassa 1. syyskuuta 2016. Hotli Simanjuntak / EPA

Trooppisten sairauksien kitkemisessä on saavutettu merkittävää edistystä kuluneen vuosikymmenen aikana, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestö on yhdessä lääkeyhtiöiden ja Bill ja Melinda Gatesin säätiön sekä sen yhteistyökumppanien kanssa pyrkinyt kitkemään 18 trooppista sairautta, joihin on olemassa tehokkaita hoitokeinoja, mutta joiden hoitoon on käytetty vähän varoja. Taudit ovat tappaneet ja vammauttaneet yhteensä miljoonia ihmisiä vuosittain pääasiassa maailman köyhimmillä alueilla.

WHO julkaisi tuoreimman raporttinsa näiden niin sanottujen laiminlyötyjen trooppisten sairauksien tilanteesta keskiviikkona. Muun muassa denguekuumeen, unitaudin ja matotauti drakunkuliaasin kitkemisessä on edistytty merkittävästi.

Tulosten säilyttämiseksi köyhyyteen liittyviin laajempiin ongelmiin kuten puhtaan juomaveden ja käymälöiden puutteeseen on puututtava, WHO sanoo.

_Korjattu 19.4. klo 7.38 Säätiön nimi on Bill ja Melinda Gatesin säätiö, ei Bill ja Melania Gatesin säätiö. _