yle.fi-etusivu

Posio näyttää, että se on maailman pohjoisin keramiikkapitäjä

Posion kirkonkylälle halutaan uutta ilmettä ja enemmän keramiikkaa näkyville – näkymään muuallakin kuin vain Pentikin mäellä.

Posio
Pentik-galleria
Hanna Holopainen / Yle

– Pentikin keramiikkataidetta voitaisiin sijoittaa kylälle niin, että matkailija varmasti huomaa olevansa maailman pohjoisimmassa keramiikkapitäjässä, lausahtaa toimitusjohtaja Antero Lepojärvi Posion kehitysyhtiöstä. Yhtiö vetää kuntakeskuksen kehittämishanketta.

Lepojärvi pitää selvänä, että Pentikin mäki on Posion keraamisen ilmeen lippulaivana jatkossakin.

Keramiikasta tunnetaan

Lepojärven mukaan tavoitteena on rakentaa Posiolle entistä vahvempi ja tunnistettavampi keraaminen ominaisleima – sellainen, jonka kautta pitäjä entistä varmemmin tunnetaan ja muistetaan.

– Toki se tunnetaan Pentikin keramiikasta hyvin nytkin, mutta lisä ei tee pahaa, hän sanoo.

Lepojärvi tähdentää, että laajalti näkyvä laadukas keramiikkataide palvelee sekä paikallisia että vapaa-ajan asukkaita, mutta myös turisteja. Se myös lisää kuntakeskuksen viihtyisyyttä ja nostaa asuinalueen ja kiinteistöjen arvoa.

Huippukongressi kiirehtii

Posion keskustan uutta ilmettä kiirehtii myös se, että vuonna 2020 Posio ja Rovaniemi isännöivät suurta ja arvostettua kansainvälistä keramiikka-alan kongressia.

– Se on tärkeä näyttämö suomalaiselle keramiikkataiteelle ja -kulttuurille, Antero Lepojärvi huomauttaa. Tapahtuma tuo Lappiin yli kolmesataa keramiikkataiteen huippuosaajaa viidestäkymmenestä eri maasta. Kongressia ei ole aiemmin Suomessa järjestetty.

Kuntalaiset mukaan

Posion kehitysyhtiö edistää kuntakeskuksen ilmeen kehittämistä, mutta kunta hallinnoi hanketta ja tekee siinä päätökset. Suunnitteluun ja toteutukseen halutaan mukaan myös kuntalaisia.

Keskustan ilmeen kehittämishanke maksaa 160 000 euroa, josta Posion kunnan osuus on 48 000 euroa.