Maahanmuuttovirasto palkkaa paluuneuvojia – ilman turvapaikkaa jääneille markkinoidaan vapaaehtoista paluuta

Paluuneuvonnan avulla pyritään välttämään pakkopalautuksia ja laitonta maassaoloa.

Kuva: Heli Mälkiä / Yle

Maahanmuuttovirasto palkkaa vastaanottokeskuksiin paluuneuvojia. Työntekijät neuvovat ja opastavat turvapaikanhakijoita henkilökohtaisesti vapaaehtoisen paluun hyödyntämisessä.

Paluuneuvojia palkataan 15 eri puolille Suomea. Esimerkiksi Lammin vastaanottokeskukseen otettava työntekijä käy myös muissa Hämeen alueen vastaanottokeskuksissa.

Jos hakija on saanut Maahanmuuttovirastolta kielteisen turvapaikkapäätöksen, hän voi hakea vapaaehtoista paluuta, jota voidaan tukea rahalla.

Tukea saadakseen hakijan on peruttava kaikki vireillä olevat turvapaikkaa, oleskelulupaa tai muukalaispassia koskevat hakemuksensa tai päätöksiä koskevat valituksensa. Rahan saamisen edellytyksenä on, ettei palaaja pysty itse maksamaan paluutaan.

Neuvonta puree paremmin kuin esite

Sisäministeriö soisi turvapaikanhakijoiden tarttuvan vapaaehtoisen paluun mahdollisuuteen.

– Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle vapaaehtoinen paluu on kaikkein kannatettavin ja inhimillisin ratkaisu, sanoo pääsihteeri Erkki Matilainen sisäministeriöstä.

Sisäministeriö on teettänyt vapaaehtoisesta paluusta infomateriaalia 11 kielellä. Keskusteluilla paluuneuvojien kanssa toivotaan kuitenkin olevan suurempi vaikutus kuin pelkillä esitteillä.

– Olemme huomanneet turvapaikanhakijoiden kokevan, että tällaisessa tilanteessa yksilöllinen ohjauksella ja neuvonnalla on ratkaiseva osuus tällaisessa tilanteessa, Matilainen toteaa.

Paluu ennemmin vapaaehtoisesti kuin pakolla

Taustalla on pyrkimys välttää pakkopalautuksia ja ehkäistä paperittomien määrän kasvua.

– Sillä varmistetaan se, että tilanteensa epävarmaksi kokeva henkilö saa tarvittavan neuvonnan ja ohjauksen palautusten kannalta toimivimpaan malliin eli tuettuun vapaaehtoiseen paluuseen, muotoilee pääsihteeri Erkki Matilainen sisäministeriöstä.

Paluuneuvojien rekrytointi alkaa lähiaikoina ja he aloittavat työnsä tämän kevään aikana.