Suomessa taistellaan hybridiuhkia vastaan – Helsinkiin tuleva hybridiosaamiskeskus toimii yhteistyöalustana EU:n ja Naton välillä

Hybridiosaamiskeskuksen väliaikaisen johtajan Matti Saarelaisen mukaan myös Suomella on omat uhkatekijänsä. Informaatiovaikuttamisessa on kunnostautunut erityisesti Venäjä, mutta sitä tapahtuu myös kotimaan sisällä.

Hybridisodankäynti
Ylen aamu-tv: Suomi suojelee Eurooppaa hybridiuhilta
Ylen aamu-tv: Suomi suojelee Eurooppaa hybridiuhilta

Hybridiuhat eli erilaiset turvallisuustilannetta horjuttavat tekijät, kuten informaatiovaikuttaminen ovat Ylen Aamu-tv:ssä vierailleen Euroopan hybridiosaamiskeskuksen väliaikaisen johtajan Matti Saarelaisen mukaan nousseet Euroopassa merkittäväksi uhkatekijäksi. Näitä uhkia torjumaan syntyi Euroopan hybridiosaamiskeskus, jonka perustamisasiakirja allekirjoitettiin viikko sitten.

Helsinkiin tuleva keskus tuo Suomeen aimo annoksen hybridiosaamista. Saarelaisen mukaan keskuksen tarkoituksena ei ole kilpailla viranomaisten kanssa vaan kerätä yhteen ja jakaa tietoa hybridiuhista.

– Pääpaino on tutkimuksella, analyysilla, harjoitusten järjestämisellä ja koulutuksella. Pyrkimys on kehittää sitä ammattitaitoa niin paljon, että voisimme konsultoida näitä jäsenmaita silloin, kun ne sitä tarvitsevat. Esimerkiksi silloin kun suunnitellaan hybridivastaisia ohjelmia tai strategioita.

Keskuksen perustajajäseninä on Suomen lisäksi kymmenen EU- tai Nato-maata: Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Britannia, Latvia, Liettua, Espanja, Ruotsi ja Puola. Hybridiosaamiskeskuksen tarkoituksena on toimia myös yhteistyöalustana EU:n ja Naton välillä. Keskuksen on tarkoitus myös kerätä yhteen jäseniensä hybridiosaamista.

– Keskeinen ajatus on, että tämän verkostoitumisen kautta saadaan se paras ammattitaito tämän keskuksen käyttöön. Tähän työhön kuuluu ehdottomasti erityisosaamisen hankkiminen näiltä jäsenmailta.

Suomen uhkana erityisesti Venäjän informaatiovaikuttaminen

Naapurimaamme Venäjä on kansainvälisestikin tunnettu informaatiovaikuttamisestaan eikä se tee poikkeusta Suomenkaan suhteen. Saarelaisen mukaan Suomeen yritetään Venäjältä tulevan informaatiovaikuttamisen lisäksi vaikuttaa myös maan sisältä.

– Täällä on ollut sellaisia toimijoita, jotka ovat edustaneet sitä samaa mallia, mitä Venäjällä on käytetty. Esimerkiksi jos nyt ajatellaan tätä meidän keskuksen perustamistilaisuutta, niin meiltä täältä kotimaasta löytyi tahoja, jotka järjestivät samaan aikaan kilpailevan yhdistyksen tilaisuuden ja julkaisivat samalla nimellä myös julkaisun. Pyrkimyksenä oli häiritä tätä meidän keskuksen perustamista.

Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) alkuvuodesta yhdistyksestä, jonka nimeksi tuli lopulta "Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry". Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimi tuolloin Johan Bäckman. Hybridiosaamiskeskuksen nimissä oli perustettu myös Twitter-tilejä.

Suomi on saanut kuitenkin myös kansainvälistä suitsutusta Venäjän informaatiovaikuttamisen torjunnassa. Yhdysvaltalainen Foreign Policy kävi maaliskuussa julkaistussa laajassa artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun) läpi syitä, miksi juuri Suomi on onnistunut erityisen hyvin Venäjän vaikuttamisyritysten torjunnassa.

Saarelaisen mielestä tärkeä ase hybridiuhkia vastaan Suomessa on erityisesti koulutus. Sen tulisi kuitenkin vastata entistä paremmin uusiin uhkiin.

– Jos ajatellaan sitä, miten tärkeäksi muodostuu lähdekritiikki ja mediaosaaminen, niin nämä ovat sellaisia asioita, joita olisi ehkä syytä opiskella vielä enemmän koulussa. Sitä kautta voidaan sitten kehittää vastustuskykyä tämän tyyppiselle toiminnalle ja se itsessään taas ehkäisee hybridi-iskuja.

Juttua korjattu 19.4. kello 16.07. Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, Viro ei kuulu keskuksen perustajamaihin.