Rehtori puolustaa Tampereen näyttelijäkoulutusta: Taide kuuluu huippuyliopistoihin

Tampereella ollaan huolissaan ajatuksista keskittää näyttelijöiden koulutus Helsinkiin. Työryhmän selvitysluonnos jättää tulevaisuuden avoimeksi.

Suomen yliopistot
Meren yllä monen värinen pilvi.
Nätyn näyttelijäopiskelijoitaKonsta Leppänen / Näty

Tampereen yliopiston ja Taideyliopiston yhteinen työryhmä on tarkastellut kahta vaihtoehtoa näyttelijäntyön koulutuksen tulevaisuudeksi. Selvitysluonnoksen toisessa vaihtoehdossa näyttelijäntyön koulutus säilyy Tampereella, toisessa se keskittyy Helsinkiin.

Tampereen yliopiston hallitus ottaa kantaa selvitykseen todennäköisesti toukokuussa. Kun yliopistojen hallitukset ovat käsitelleet selvityksen, se päätyy opetus- ja kulttuuriministeriöön.

Tampereen yliopiston rehtorin Liisa Laakson mielestä näyttelijäntyön koulutus olisi tärkeä osa Tampereen uutta kolmen korkeakoulun yhteistä yliopistoa.

– Näyttelijäntyön koulutus toisi rikkautta uuteen yhdistyvään Tampere3-yliopistoon. Kyllä kansainväliset esimerkit huippuyliopistoista ovat sellaisia, että niistä löytyy myös taidealojen koulutusta, Laakso sanoo.

Nätyn säilyminen Tampereella painottuu

Laakso valotti Yle Tampereelle selvitysluonnoksen sisältöä. Laakson mukaan työryhmä tarkastelee kahta vaihtoehtoa.

Toinen vaihtoehto perustuu Taideyliopiston ja tulevan Tampere3:n eli Tampereen korkeakoulujen yhdistymisestä mahdollisesti syntyvän uuden yliopiston yhteistyön kehittämiselle. Tässä vaihtoehdossa näyttelijäntyön koulutus säilyy Helsingin lisäksi myös Tampereella.

Toisessa vaihtoehdossa näyttelijäntyön koulutus keskittyy Taideyliopistoon Helsinkiin.

Laakso kertoo, että selvityksen luonnoksessa on tarkasteltu monipuolisesti kummankin vaihtoehdon etuja, haittoja, uhkia ja mahdollisuuksia.

Laakson mukaan työryhmä on katsonut asiaa koulutuksen vahvistamisen näkökulmasta. Luonnoksessa korostuu koulutuksen moninaisuus ja monialaisuus. Niinpä selvityksessä painottuu vaihtoehto, jossa näyttelijäntyön koulutus säilyisi myös Tampereella.