1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liminka

Muuttolinnutkin värjöttelevät vielä viluisina – västäräkki on jo keikuttanut pyrstöään Liminganlahdella

Kolea kevät on hidastanut lintujen kevätmuuttoa pohjoiseen. Liminganlahden luontokeskuksessa on kuitenkin nähty merkkejä, että kesään on vain vähän aikaa.

Liminka
Joutsenia yöpymispaikallaanLiminganlahden jäällä, taustalla myös nuori merikotka 18.4.2017.
Muuttolintojen pääjoukko antaa vielä odotuttaa itseään. Silti vilskettä alkaa pikku hiljaa näkyä niin peltoaukeilla kuin Liminganlahdellakin, jossa joutsenilla on meren paksulla jääpeitteellä hyvä nukkumis- ja levähdyspaikka.

LiminkaSuomen suosituimpiin lintukeskuksiin lukeutuva Liminganlahti Oulun eteläpuolella on vielä paksun jääpeitteen alla, joten suuri osa linnuista liikkuu nyt maa-alueella ja rantapusikoissa sekä vähitellen lumen vallasta vapautuvilla peltoaukeilla.

Pääsiäisen jälkeen Liminganlahdella laskettiin liki 800 joutsenta sekä satojen lintujen hanhiparvi.

Lintuja on niin paljon, ettei tarvitse paljon päätään kääntää, jotta näkee jotain.

Ulla Matturi

Satojen yksilöiden hanhi- ja joutsenparvet ennakoivat kuitenkin suurta muuttoa, jonka arvellaan alkavan heti sen jälkeen, kun eteläinen ilmavirtaus tuo mukanaan lämmintä ilmaa.

– Silloin täällä lintuja on niin paljon, ettei tarvitse paljon päätään kääntää, jotta näkee jotain, naurahtaa Limingan luontokeskuksen hoitaja Ulla Matturi.

Hanhia kevätmuutolla Tyrnävällä 18.4.2017.
Hanhiparvet levittäytyvät Liminganlahden läheisille peltoaukeille. Toisin kuin joutsenet, ne eivät juuri merenjäällä viihdy.Risto Degerman / Yle

Ulla Matturin mukaan eniten Liminganlahdella jännitetään nyt, mihin aikaan alueen erikoisuudet saapuvat paikalle. Erikoisuuksiin kuuluu muun muassa kuutena kesänä peräkkäin tavattu hietatiira, jota Suomessa ei juuri muualla olekaan nähty.

– Seuraavaksi odotellaan sitten Liminganlahden erikoisuutta eli harvinaista mustapyrstökuiria. Se on joinakin kesinä saapunut jopa ennen kuovia, mutta ei kyllä nyt ehtinyt.

Seuraavaksi odotellaan sitten Liminganlahden erikoisuutta eli harvinaista mustapyrstökuiria.

Ulla Matturi

Tähän mennessä Liminganlahdella on havaittu jo kymmeniä lintulajeja (siirryt toiseen palveluun), mutta suurin osa tulijoita on vielä lintumaailman tiedustelijoita ja etujoukkoja. Joukossa on joutsenien, hanhien ja kurkien lisäksi myös pulmusia, kottaraisia, lokkeja ja kuoveja. Nähtiinpä keskuksen pihamaalla jo kesää ennakoiva västäräkkikin keikuttamassa pitkää pyrstöään.

– Pikkujoutsenperhekin oli tuossa luontokeskuksen ruokinnalla. Niitä nähdään toki joka kevät, mutta tällä kertaa paikalla oli koko perhe eli siinä oli vanhemmat ja neljä nuorta lintua eli viime vuoden poikaset, mikä oli oikein mukava yllätys.

Merikotka istuu Liminganlahdella kalamajan harjalla 18.4.2017.
Merikotkia Liminganlahdella on nähty jo usean vuoden ajan. Yksi kotkien suosima päivystyspaikka on kolmen kilometrin päässä rannasta olevalla karilla sijaitseva kalakämppä.Risto Degerman / Yle

– Ja merikotkat nyt täällä ovat jo meille tavallisia vieraita. Olihan se kiva taas katsoa, kun merikotka päivysti tuolla merikämpän katolla., Ulla Matturi sanoo.

Vähän sen jälkeen toinen pitkäsiipinen merikotka leyhytteli lintutornin ohi ratapellolle, josta hankiparvi pölähti saman tien petolinnun nähtyään ilmoille.

Lahti valokuvakirjassa

Liminganlahden luonnosta on valmistunut uusi valokuvakirja. Ensimmäinen kirja Liminganlahdesta julkaistiin vuonna 1993. Se keskittyi esittelemään silloin uhattuna ollen kosteikon tilaa ja suojelutavretta. Uusi teos antaa käsityksen lahden nykytilasta ja se julkistetaan virallisesti Limingan luontokuvafestivaaleilla (siirryt toiseen palveluun) ensi viikonvaihteessa.

Kansainvälisestikin merkittävän kosteikon vuodenkierron ovat ikuistaneet luontokuvausammattilaiset Mika Honkalinna, Jari Peltomäki ja Erkki Toppinen. Kirjan tekstit ovat Ulla Matturin käsialaa.

Lue seuraavaksi