Työmaasta tuli taideteos: "Herättäisi kulkijan edes hetkeksi nostamaan pään puhelimesta"

Katutaide on luonteeltaan väliaikaista. Taiteilijalle teos on kuitenkin yhtä ainutlaatuinen onpa se ihasteltavissa hetken tai pysyvästi.

katutaide
J-P Köykkä maalaa työmaa-aitaa Seinäjoen keskustassa.
Kuvataiteilija J-P Köykkä maalaa teostaan Seinäjoen keskustan työmaa-aitaan.Olli Koski/Yle

Seinäjoen keskustan muutostyöt ovat käynnissä ja kaupunkilaiset puikkelehtivat työmaa-alueiden, koneiden ja aitojen välissä. Muuttuvaa maisemaa ei juuri näe työmaa-aidoilta, eikä aidoissakaan ole katseltavaa. Ennen kuin nyt.

"Herättäisi hetkeksi"

Osana kaupungissa vietettävää Seinäjoki Art & Design (siirryt toiseen palveluun) -viikkoa on kaupungin keskustaan tuotu taidetta. Sitä luovat ammattitaiteilijat.

– Työmaa-aita ei ole välttämättä tyypillinen kohde taiteilijalle. Yleensä niitä ei ole annettu taiteilijoiden käyttöön, sanoo kuvataiteilija J-P Köykkä, joka työstää parhaillaan keskustan puista työmaa-aitaa.

Köykkä arvelee, että taideteoksin koristetut aidat piristävät katukuvaa ja luovat positiivista energiaa kaupunkilaisille.

– Toivon, että taide tuottaisi piristystä tai ajatuksia. Herättäisi kulkijan edes hetkeksi nostamaan pään puhelimesta, Köykkä sanoo.

J-P Köykkä maalaa työmaa-aitaa Seinäjoen keskustassa.
J-P Köykkä maalaamassa teostaan Seinäjoen keskustassa.Olli Koski/Yle
J-P Köykän työ valmiina Seinäjoen keskustassa.
J-P Köykän työ valmiina Seinäjoen keskustassa.Olli Koski / Yle

300 kukkaa jätemuovista

Kuvanveistäjä Tiina Laasosen teos nousee Seinäjoen Aalto-keskuksen keskelle. Metalliseen työmaa-aitaan kiinnitettävät 300 kukkaa on tehty jätemuovista.

– Se on aika helposti saatavilla oleva materiaali ja taipuu moneen. Loppujen lopuksi aloin jopa tykätä siitä materiaalina, Laasonen kertoo.

Kukat on tehty muun muassa työpajoissa koululaisten kanssa.

Laasosen teos on paikallaan vappuun saakka, minkä jälkeen selviää puretaanko teos vai siirtyykö se kokonaisena jonnekin muualle.

– Yksi mahdollinen sijoituspaikka teokselle voisi olla Provinssi, mutta sinne ei ole vielä ehditty olla yhteydessä, kertoo SADW:n tuottaja Johanna Rintamäki. Viime kesänä Provinssiin luotiin taidetta kierrätysmateriaaleista.

Tiina Laasosen työ Seinäjoen keskustan työmaa-aitaan on valmistunut mm. työpajoissa.
Tiina Laasosen työ Seinäjoen keskustan työmaa-aitaan on valmistunut mm. työpajoissa.Hanne Leiwo/Yle

Väliaikaista, mutta myös pysyvää

Myös J-P Köykän teokset ovat paikallaan keskustassa vain väliaikaisesti. Väliaikaisuus ei kuitenkaan estä taiteilijaa tekemästä parastaan.

– Yritän tehdä mahdollisimman hienoa siinä ajassa, mikä minulle on annettu. En ajattele, että teos tuhotaan tai päätyy minne päätyykään. Lähtökohtaisesti ajattelen, että se on pysyvää. Pidän väliaikaisia teoksia yhtä arvokkaina [kuin pysyviä], Köykkä sanoo.

Köykän mukaan julkiseen katutaiteeseen kuuluu se, että se on hetkellistä ja lähtee ajan saatossa pois. Seinäjoen keskustaan voisi kuitenkin tehdä myös pysyvämpää taidetta.

– Täällä on paljon rakennuksia, joihin sopisivat maalaukset. Se voisi olla mikä tahansa betoni, muuri tai talon pääty.

Tiina Laasosen taideteoksen yksityskohtia ovat jätemuovista tehdyt ruusut.
Tiina Laasosen taideteoksen yksityskohtia ovat jätemuovista tehdyt ruusut.Hanne Leiwo/Yle