1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Evan analyysi tarjoaa verolupausta lääkkeeksi yritysverokilpailussa

Analyysin mukaan yhteisöverokantaa voisi alentaa 2 prosenttiyksikköä 18 prosenttiin.

talous
Satasen euron seteleitä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen pitäisi sitoutua pitkän aikavälin verolupaukseen yritysverotuksen kehittämisessä, esitetään tuoreessa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan analyysissä.

Analyysin mukaan kansainvälinen verokilpailu on jo tuonut paineen laskea yhteisöveroa. Analyysissä arvioidaan, että Suomen yhteisövero on viime vuodet ollut kilpailukykyisellä tasolla, mutta paineet sen alentamiseen ovat voimistuneet.

Analyysissä arvioidaan, että lähivuosina yhteisöverokantaa voitaisiin alentaa 2 prosenttiyksikköä 18 prosenttiin ilman huomattavia verotuottomenetyksiä. Muutos vaatisi veropohjan tiivistämistä, esimerkiksi tehottomien verovähennysten poistamista ja verosuunnittelun mahdollisuuksien vähentämistä.

Analyysin mukaan pääomatuloverokantojakin olisi mahdollista alentaa, jos veropohjaa vastaavasti laajennettaisiin.

Analyysin on kirjoittanut Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tomi Viitala. Analyysin mukaan parhaimmillaan yli vaalikausien vuoteen 2025 ulottuva yritysverotuksen kehittämisohjelma tukisi yritysten kasvua. Samalla ohjelma varmistaisi Suomen aseman kansainvälisessä verokilpailussa.

Yhteisöverokilpailu kiristyy

Kansainvälisessä verokilpailussa etenkin yhteisöverokilpailu on jälleen kiristynyt. Analyysin mukaan kilpailun viriäminen näkyy useiden Euroopan maiden veropäätöksissä. Lisäksi EU-eroa toteuttava Britannia on väläytellyt yhteisöveron alentamista 15 prosentin tasolle.

Lisää vauhtia verokilpailuun voi tulla Yhdysvalloista. Analyysissä arvioidaan, että jos presidentti Donald Trump toteuttaa lupaamansa massiivisen liittovaltion yhtiöverokannan alentamisen, yhteisöverokantojen laskukierre vain voimistuu Euroopassa.

Lue seuraavaksi